Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A kapitány jéghegynek ment, amit saját szövetségesei toltak elé..

Hirdetés

A kapitány jéghegynek ment, amit saját szövetségesei toltak elé: Márki-Zay Péter szerdán délelőtt beismerte, hogy nem sikerült meggyőzni a mögötte álló hat pártot egy hetedik, saját frakció létrehozásáról. Még szerencse, hogy ő pártoktól függetlenül tudja képviselni bárki és mindenki érdekeit. Ja, nem. A kudarc teljességét pedig jól mutatja, hogy már a liberális média is temeti MZP-t. A 444 hosszas okfejtésbe bocsátkozva írt nekrológot csütörtökön a hamvában halt hetedik frakciónak, miután a szerdai, zűrzavarosra sikeredett összellenzéki sajtótájékoztatón nyilvánvalóvá vált a tény, hogy Gyurcsányék gyámság alá vonták az egyre több öngólt rúgó és a választókat sértegető Márki-Zayt, aki így búcsút mondhat álmának, miszerint saját frakciója lesz majd a parlamentben. Ami tegnap csak média-karantén volt, mint arról Trombitás Kristóf írt a PS-en, mára már politikai alárendeltség lett, ahol a legnagyobb frakció vezetője mondja meg, hogy ki a kapitány. Mi szóltunk.

Olyan jól sikerült felvennie a baloldal stílusát Márki-Zay Péternek, hogy a halálkampány után a még a médiaszabadsághoz való hozzáállást is kitanulta a DK-akadémián. Ezt a tudását pedig meg is csillogtatta az ellenzék szerda délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol már – az egy nappal korábbi, csúfos ATV-s szereplést látva nem meglepő módon– még a baráti sajtónak sem válaszolt érdemben, szigorúan csak az előre megszabott téma megszabott paneljeinek keretein belül kommunikált. Ezek után a sajtó lerohanta a megjelent képviselőket, ezután pedig legalább a baráti média méltóvá vált néhány gyors válasz formájában Márki-Zay kegyeire, az öngól pedig menetrendszerűen meg is érkezett. Nem véletlen hát, hogy az ATV-től nemrégiben szerződtetett Péterfi Judit mindent megtett, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ne válaszolhasson.

Hirdetés

Márki-Zay ugyanis beleállt abba a kérdésbe, hogy lesz-e hetedik frakció – vagyis saját hátországa – egy esetleges választási győzelmet követően. A válasz pedig erre nagyon úgy tűnik, hogy nem, és ezt még a baloldali média sem tudja eltitkolni. Ami azt illeti, nagyon nem is akarják, helyette hosszas gyászjelentésben írnak arról, hogy az ellenzéki pártok bedarálták Márkit.  A 444 például arról ír, hogy szerdára a pártok szerint lényegében eldőlt, hogy Márki-Zay Péternek, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének el kell engednie a frakcióalakításról szóló tervét.

Hogy lesz hajó nélkül kapitány Márki-Zay?

A miniszterelnököt Magyarországon nem közvetlenül választják. A rendszerváltás óta a parlamenti többség választja meg a kormányfőt, ami praktikusan azt jelenti, hogy a legnagyobb frakciónak van a legfajsúlyosabb beleszólása abba, hogy ki kerüljön a kormány élére. Éppen ezért fontos, hogy aki miniszterelnöki pozícióra készül annak legalább valamilyen frakciója legyen az Országgyűlésben, hiszen annak támogatásával biztosíthatja hosszú távon is székét. Nos, ezt a lábat rúgta ki a hat ellenzéki párt Márki-Zay alól, akit saját frakció nélkül, politikailag súlytalan szereplőként a pártok saját érdekeik mentén manipulálhatnak, kétféleképpen is. Egyrészt a kormányzóképességhez szükséges többség megtartásával, másrészt azzal, hogy egy frakció nélküli miniszterelnököt bizalmatlansági indítvánnyal megpuccsolni viszonylag egyszerű feladat, amennyiben erre politikai szándék akad. Ebben a környezetben a legerősebb alkupozícióval a miniszterelnök mögött a legnagyobb frakció rendelkezik, ami az összefogás saját számításai szerint a DK lesz. Gyurcsányék akaratát pedig frakció híján még ha akarná, sem tudná ellensúlyozni Márki-Zay. A pártok felett álló önállóság és szuverenitás mítosza ezzel összeomlott.

Hirdetés

Ami pedig azonnali következménye a hetedik frakció elvetésének, hogy a kormányfőnek – ha az Márki-Zay lenne – egyetlen bizottságban sem lenne embere.  A pártok ugyanis a parlamentbe juttatott képviselők száma alapján kapnak bizottsági helyeket, ami szintén hatalmi kérdés lehet a javaslatok kidolgozásánál. A kormányfő így szinte csak formális hatalommal rendelkezne.

Kormányváltás a láthatáron sincs, de már a koncon marakodnak

Szintén fontos megjegyezni, hogy a hetedik frakció nem csak a hatalmi játszmák tekintetében szúrhatja a hat ellenzéki párt szemét. Ami a hatalomgyakorlásnál is fontosabb, hogy állami támogatás jár minden képviselő után a pártok számára. Ez az összeg nagyságrendileg tizennégymillió forint évente, vagyis a pártoknak anyagi érdekük minél nagyobb frakciót fenntartani. Nem véletlen hát, hogy Jakab Péter, a még mindig jobboldalinak marketingelt Jobbik elnöke a hülyézésig fajulóan állt bele Márkiba a hetedik frakcióról szóló vitában, hiszen az leginkább a Jobbiktól vett volna el forrást. Ismert ugyanis, hogy az előválasztási játékszabályoknak megfelelően az a tizenegy, a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz köthető politikus is választott magának egyet a hat párt közül, akik nyertek a saját körzetükben. Ebből öten a Jobbikhoz álltak be, vagyis Jakabék bukták volna a legnagyobb pénzt, évi hetvenmillió forintot. Márpedig ennek a támogatásnak a felhasználását nem különösebben szabályozzák a vonatkozó jogszabályok: a képviselők saját stábot is fenntarthatnak, amivel meg lehet teremteni a kifizető helyeket a pártok szatellit-embereinek.

Hirdetés

A Jobbik ebben pedig eddig is élen járt. Mint ismert, a PestiSrácok.hu már 2020-ban arról írt, hogy közpénz-százmilliókat lapátol át haveroknak a Jobbik országgyűlési frakciója. Jakab Péterék ugyanis megtalálták a kiskaput, amelyen keresztül – a szürke zónában mozogva – fel tudják tölteni a pártkasszát. Az aranytojást tojó tyúk pedig nem más, mint az ellenzék soraiban a legtöbb tagot számláló, huszonegy tagú parlamenti frakciójuk, amely az utóbbi másfél évben minden más frakciónál többet fizetett ki általános, jogi- szak- és kommunikációs tanácsadásra. Emellett a haveroknak is jutott közpénz, a frakció százmilliós nagyságrend pénzzel tömte ki a pártközeli Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet elemzőintézetet is.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés