Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Rakétákat lőttek ki amerikai célpontokra Irakban és Szíriában

Hirdetés

Rakétatámadások értek szerdán amerikai csapatok által használt támaszpontokat Irakban és Szíriában. Az amerikai és az iraki hadsereg közlése szerint a nyugat-iraki Anbár kormányzóságban és Bagdadban található bázisokat rakéta-sorozatvetőkből lőtték, Szíriában pedig nyolc rakéta talált el egy amerikai csapatok által használt bázist. A három támadásnak eddigi jelentések szerint nem voltak áldozatai.

Egy iraki tisztségviselő szerint az Anbár kormányzóságban található támaszpontot öt rakéta találta el szerda este, három pedig elvétette a célt. A névtelenséget kérő illetékes hozzátette, hogy a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi koalíció csapatai óvóhelyre húzódtak a támadáskor. Öt rakéta a Bagdadtól nyugatra található Ain-el-Aszad légitámaszpont térségében csapódott be. Ugyanezt a támaszpontot kedden kamikaze drónokkal vették célba, amelyeket az iraki légvédelemnek sikerült megsemmisítenie. Egyelőre senki sem jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a korábbi hasonló eseteket is az Irán támogatását élvező milíciáknak tulajdonították.

Szerdán Kelet-Szíriában rakétatámadás érte az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milícia bázisát, amelyen a Washington vezette terrorellenes koalíció egyik kisebb tanácsadói kontingense is szolgál. Jelentések szerint mindössze kisebb károk keletkeztek. A rakétákat az iráni támogatást élvező fegyveres csoportok egyik erősségének számító el-Majádínból indították. A koalíciós erők tüzérségi csapással válaszoltak.

Hirdetés

A térségben tartózkodó koalíciós erők később két drónt semmisítettek meg, mielőtt azok újra lecsaphattak volna. Erről az Iszlám Állam elleni műveletet végrehajtó Inherent Resolve hadművelet hivatalos Twitter-fiókján tettek bejelentést.

A hadműveletekkel kapcsolatos információkkal foglalkozó weboldalon arról is beszámoltak, hogy a koalíciós erők azonnal reagáltak a támadásra: hat tüzérségi csapást mértek támadás kiindulópontja felé, közvetlenül a szíriai Majadin mellett. Az Inherent Resolve tájékoztatása szerint az iraki és szíriai támadókat Irán bízta az akció végrehajtásával. John W. Brennan vezérőrnagy, a hadművelet parancsnoka reagált az incidensre a koalíciós erők nevében.

A koalíció fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát és a partnererőket bármilyen fenyegetéssel szemben, és továbbra is mindent megtesz, hogy megvédje ezeket az erőket. Tisztában vagyunk az iraki és szíriai erőink elleni fenyegetéssel az Irán által támogatott milíciacsoportok részéről – nyilatkozta Brennan.

Hirdetés

Az incidensek hétfőn kezdődtek, Kászim Szulejmáni halálának második évfordulóján. Az Egyesült Államok 2020. január 3-án dróntámadással likvidálta Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének vezetőjét Bagdadban. A támadásban az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, iraki síita milícia egyik vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt. Irán már akkor megfogadta, hogy bosszút fog állni. Teherán a Forradalmi Gárda külföldi műveletekért felelős alakulatán, illetve az iszlám köztársasághoz fűződő milíciákon keresztül bír jelentős befolyással az iraki és a szíriai viszonyokra.

Forrás: MTI

Hirdetés

Hirdetés