Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A svédeknél már 1000 euró is lehet havonta az áramszámla, mióta háromszorosára nőtt az ára

Hirdetés

Több mint ezer euróba került kifűteni egy 130 négyzetméteres otthont decemberben.

Svédország szerdán bejelentette, hogy mintegy 6 milliárd koronát (590 millió eurót) különített el egy ideiglenes programra, amely a skandináv ország leginkább kiszolgáltatott háztartásait segíti a magas téli villanyszámlák kezelésében.

A havi 2000 kilowattórát meghaladó fogyasztású háztartások a december-február közötti három hónapra körülbelül havi 2000 korona (195,5 euró) értékű kártérítést kaphatnak. A kormány szerint ez mintegy 1,8 millió háztartást érint.

Hirdetés

„Ez egy kivételes helyzetben tett kivételes intézkedés. Szokatlan ilyen támogatást nyújtani akkor, ha a piacokon ingadoznak az árak” – mondta Mikkel Damberg pénzügyminiszter.

Svédország egypárti, kisebbségi szociáldemokrata kormánya várhatóan többségi támogatást kap a tervhez a 349 fős parlamentben.

A svéd lakástulajdonosok már egy ideje különböző módokon próbálják csökkenteni a fogyasztást:

Hirdetés
lekapcsolják a fűtést, szobákat zárnak be, alternatív hőforrásokat használnak, mint például a fatüzelés, és vastag gyapjúzoknit viselnek otthonaikban is.

„Ez egy őrjítő helyzet” – mondja Hannah Hall, aki eg öreg faházban él Kristinehamnben, egy kisvárosban Svédország közepén. „Tudtam, hogy drága tél lesz, de ez példátlan” – tette hozzá. Hallnak 10 400 koronát (1016 eurót) számláztak ki decemberi áramfogyasztásáért, ami körülbelül a háromszorosa az előző évi árnak, 130 négyzetméteres otthonának fűtéséért.

Svédország villamosenergia-árai csillagászati mértékben emelkedtek, mivel a hideg skandináv tél alacsony hőmérsékletei növelték a keresletet, és a gázárak is tovább emelkedtek Európában.

A svéd energiapiaci hatóság adatai szerint az ország déli felében, ahol a svédek túlnyomó többsége él,

Hirdetés
egy átlagos lakás villamosenergia-költsége éves szinten 266%-kal nőtt decemberben,

míg egy átlagos házban, melynek elektromos fűtése van, átlagosan 361%-ot ugrott a költség ugyanebben az időszakban.

Decemberben a szomszédos Norvégia is közölte, hogy támogatásban részesülhetnek azok a háztartások, amelyek havonta legfeljebb 5000 kilowattóra áramot fogyasztanak. A lépés mintegy 5 milliárd koronába (500 millió euró) kerül az országnak.

„Arra összpontosítunk, hogy a lehető legtöbb embernek segítsünk” – mondta Trygve Slagsvold Vedum norvég pénzügyminiszter decemberben. „Reméljük, hogy ezek az intézkedések egy kis fellélegzést biztosítanak majd.”

Hirdetés

Forrás: mandiner.hu

Hirdetés