Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Az ellenzék véleménye: Márki-Zay megbénította a baloldali összefogást

Hirdetés

A parlamenti választás előtt három hónappal felszívódott a magyar baloldal. Legalábbis erről jelentetett meg hosszas fejtegetést a baloldali 24.hu hírportál, akik több ellenzéki háttéremberrel is beszélgettek a jelenség okáról. Mint kiderült, a kormányváltásban reménykedő liberális oldal most döbbent rá, hogy milyen nehézségekkel jár egy hatpárti összefogás, amelynek működését az is tovább nehezíti, hogy a 2021-ben rendezett házi roncsderbijüket sem tudták megnyerni. Ennek következtében a közpénzmegvonástól deliráló és az államkassza kulcsának megszerzéséről nyálcsorgató ábrándokat szövögető összefogás közös miniszterelnök-jelöltje az a Márki-Zay Péter (MZP) lett, aki saját politikai bázis és jóízlés híján is megakasztotta a baloldali romhalmaz fogaskerekeit.

A nyilvánosság hónapok óta azt látja, hogy a baloldali kampány megállt, tavaly év végén pedig nyíll ellentétek bukkantak felszínre az összefogáson belül. A portálnak a névtelenségük megtartása mellett nyilatkozó több ellenzéki politikus is arról számolt be, hogy MZP előválasztási győzelme óta megtört az a struktúra, amelyet egy év alatt épített fel a hatpárti szövetség. Az egyik nyilatkozó szerint az összefogás pártjai nehezen találják meg a hangot Márki-Zay stábjával, a döntési mechanizmus pedig nehézkes.

A közös munkát tovább nehezíti, hogy az országos politikában már évtizedes tapasztalattal rendelkező pártok és MZP stábja teljesen más valóságot érzékelnek. A nyilatkozó szerint a baloldal jelenlegi kampánya kényelmes Fidesz-győzelemhez vezet, míg ezzel szemben Márki-Zay stábja úgy látja, hogy kormányváltás lesz.

Hirdetés

Az előválasztás után kiöntött a latrina

Az előválasztás második fordulójában a résztvevő pártok is úgy kalkuláltak, hogy Karácsony Gergely simán megnyeri a miniszterelnök-jelölt-jelöltek csatáját, de a főpolgármester visszalépése MZP javára mindent megváltoztatott. Az egyik párt befolyásos embere szerint nemcsak a papírforma borult, hanem a politikai részvevők is sokkot kaptak. Ráadásul a kampányfinanszírozókat is jogosan frusztrálta, hogy hatalmas összeget égettek el Karácsony Gergely kampányára, aki aztán önként visszalépett.

Csalódottságra mindenkinek volt oka, aki nagy ambíciókkal indult neki a háziversenynek, így Jakab Péter és a Jobbik is koppant, Fekete-Győr Andrásék eleve rosszul kufárkodtak a tárgyalóasztalnál, a DK háttérországában pedig az okozott feszültséget, hogy olyan ember lett a közös jelölt, aki Gyurcsány Ferenc ellen kampányolt, majd együttműködésre kérte a volt miniszterelnököt. A háttérinformációk szerint a DK háza táján az aktivistákban váltotta ki a legnagyobb ellenállást MZP személye, így rengeteg „terápiás” beszélgetésre volt szükség, hogy csökkentsék a feszültséget.

Hirdetés

„Miután Péter győzött, nem a nulláról kellett indulnunk, hanem a mínusz tízedikről”

– mondta egy ellenzéki háttérember. Arra is rámutatott, hogy MZP győzelmével több mint egy év egyeztetései mentek a kukába, ráadásul a közös miniszterelnök-jelölt a már elfogadott ellenzéki program több pontján is változtatást kért.

Az összefogás munkáját tovább bonyolítja, hogy Márki-Zay csak korlátozottan van Budapesten.

Hirdetés

Vagy Hódmezővásárhelyen van, vagy külföldön, vagy országot jár, ez nem ideális. A csapat, amelyik képviseli, helyettesíti őt, ráadásul testidegen volt. Más nyelv, más gondolkozás, más ritmus, más reflexek: tulajdonképpen minden más

– panaszolta a belső ember. A portálnak nyilatkozó pártemberek többsége azt is kiemelte, hogy MZP stábja lelkes amatőrökből áll.

Túlbonyolították

Hirdetés

Belső forrásaira hivatkozva a hírportál azt írta, hogy strukturális gondok halmozzák a baloldal problémáit. Mint írták, az összefogás működtetéséhez öt szinten folynak az egyeztetések:

  • a pártelnöki találkozókon,
  • azt megelőző előkészítő egyeztetésen,
  • a programalkotói tanácsban,
  • külön csoportja van a kommunikációs vezetőknek (ezt vezeti a korábbi ATV-s műsorvezető, Simon András)
  • van egy kampánycsapat is, ahova szintén minden párt delegál embert.

A kampánycsapatot MZP embere, Zaránd Péter vezeti, akiről szintén nincsenek jó véleménnyel a pártok. A portál úgy fogalmazott, hogy a legkedvezőbb jellemzés szerint

a többi MZP-emberhez képest ő a legjobb képességű, viszont sose vezetett országos kampányt és nem nyert soha semmit. Egy ennyire szerteágazó és komplex történet pedig túl nagy falat neki

Hirdetés

– mondták a nyilatkozók. Zaránd Péternek nincs tekintélye a pártvezetők és a háttéremberek között sem, ráadásul a pontos szerepe sem tisztázott. Egyesek szerint a teljes ellenzék kampányfőnöke, mások szerint viszont csak közvetít Márki-Zay felé, de önálló döntéseket nem hoz.

Legégetőbb probléma a betűtípus

A közös ellenzéki döntéshozatal résztvevői közül többen is úgy látják. hogy nagyon lassan születnek a döntések. Ennek okáról azt mondták:

Egyrészt van hat párt, ebből kettőben társelnöki rendszer van. Ez nyolc ember, ehhez jön MZP, vagyis kilenc embernek kell valamire igent mondani. Ez az éles kampányban tarthatatlan lesz

– írta a portál a forrásaira hivatkozva, majd azt is hozzátették, hogy MZP a használt betűtípus szintjéig is képes beleszólni a dolgokba. A hírportáln „traumatizált” forrásai szerint pillanatnyilag nincs központja és irányítója a kampánynak. Ennek következtében nincs olyan egységes kampányszöveg, amelyet a hatpárti koalíció résztvevői egységesen kommunikálnának. Meglátásuk szeirnt hiába adják egymásnak a kilincset az ATV-ben, a konkrétan megfogalmazott tételmondatok nélkül nem lesznek képesek elérni a választókat.

Forrás: Pesti Srácok

 

Hirdetés