Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudomány

Figyelmeztet a WHO: a jelenlegi vakcinák nem elég hatékonyak az új variánsok ellen

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-vakcinák összetételével foglalkozó tanácsadói csoportjának keddi közleménye szerint olyan oltóanyagokra van szükség, amelyek a fertőzés megelőzése mellett a súlyos megbetegedésektől is megvédenek. A WHO által létrehozott munkacsoport tanulmánya szerint a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák nem jelentenek „életképes és fenntartható” megoldást az újabb variánsok ellen, így új oltóanyagokra van szükség.

A WHO 2021 szeptemberében létrehozott munkacsoportja – amelynek 18 szakember a tagja – azt vizsgálta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák hogyan teljesítenek az újonnan megjelenő vírusvariánsok ellen – egy, két vagy akár három dózis felvételével.

ARRA JUTOTTAK, HOGY AZ ÚJ VARIÁNSOKKAL SZEMBEN MÉG AZ EMLÉKEZTETŐ (HARMADIK) OLTÁS SEM A MEGFELELŐ MEGOLDÁS.

Hirdetés

Indoklásuk szerint viszont amíg új vakcinák nem állnak rendelkezésre, szükséges lehet a jelenlegiek frissítése annak érdekében, hogy az oltóanyagok továbbra is a WHO által javasolt legmagasabb szintű védelmet tudják nyújtani a vírus és annak különböző variánsai, köztük az omikron ellen.

A MUNKACSOPORT ÁLTAL KÖZZÉTETT TANULMÁNY SZERINT A JELENLEG HASZNÁLT VAKCINÁK KEVÉSBÉ HATÉKONYAK A COVID-19 ÁLTAL OKOZOTT TÜNETEK MEGELŐZÉSÉRE, KÜLÖNÖSEN AZOKNÁL, AKIK AZ OMIKRON-VARIÁNSSAL FERTŐZŐDTEK MEG – AMELY EGYÉBKÉNT FUTÓTŰZKÉNT TERJED A VILÁGBAN. UGYANAKKOR A BETEGSÉG SÚLYOS LEFOLYÁSA ELLEN TOVÁBBRA IS MEGFELELŐ VÉDELMET NYÚJTANAK AZ OLTÁSOK.

A tanácsadói csoport emellett arra kéri a vakcinagyártókat, hogy hozzanak létre adatbázist a omikron-specifikus vakcinák teljesítményéről, az adatokat pedig osszák meg velük, illetve a WHO többi szakértőjével.

Hirdetés

Fél Európát megfertőzi az omikron a következő hetekben

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai részlegének vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő hat-nyolc hétben várhatóan az európai lakosság több mint fele megfertőződhet a koronavírus Dél-Afrikából származó omikron-variánsával.

Európában több mint hétmillió új fertőzöttet regisztráltak 2022 első hetében, ami azt jelenti, hogy két hét alatt megduplázódott az esetszám – fogalmazott Kluge, aki azt is hozzátette: az omikron olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek „lehetővé teszik, hogy könnyebben megtapadjon az emberi sejteken”. Emiatt a gyógyultak és az oltottak is megfertőződhetnek.

Hirdetés

A WHO európai regionális igazgatója az iskolákról is beszélt. Úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyerekek az iskolában maradhassanak a járvány további hullámai alatt.

Hans Kluge úgy látja, fontos előnyökkel jár a gyerekek mentális, szociális és oktatási jólétének szempontjából, ha az oktatási intézmények nyitva vannak.

David Nabarro, a WHO koronavírusügyi megbízottja beszélt arról, hogy az omikron miatt rendkívül nehéz lesz a következő három-négy hónap, de mint fogalmazott: „már lehet látni a járvány végét”.

Hirdetés

Egy maratonit futunk, de egyelőre még nem mondhatjuk azt, hogy a végére értünk. Már a célegyenesben vagyunk, de még nem értünk oda, és lesz még néhány bukkanó, amin túl kell jutni – fejtette ki álláspontját. Nabarro szerint az omikron-hullám alatt még újabb korlátozásokra is szükség lehet.

Hozzátette: az omikron után még további variánsokra kell majd készülni, és valószínűnek tűnik az is, hogy a vírus nem tűnik el majd teljesen.

Az általa okozott fertőzések száma a világjárvány vége után is megemelkedhet majd akár 3-4 havonta helyi szinten, erre fel kell készülnie az egészségügynek mindenhol – fejtette ki.

Hirdetés
Forrás: Index

Hirdetés