Majdnem kész a balliberális lista, Márki-Zay MMM-es szövetségesei nem kapnak kvótát

Hirdetés

Újabb találkozót tartottak a balliberális pártvezetők – a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával – tudta meg az atv. A közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések. Az LMP frakcióalakítási garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól; kompromisszum jöhet a Márki-Zay által támogatott cigány jelöltek ügyében; egyértelmű nemet kapott viszont a miniszterelnök-jelölt a pártoktól az MMM politikusainak listás helyeit illetően. A DK-Jobbik-Momentum-LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a P-nek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül.

A hat párt vezetői egységesen döntöttek Márki-Zay Péter két kéréséről. A három “roma” politikus listára kerülésével kapcsolatban valamiféle kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnökjelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok – döntöttek egyhangúan.

Szintén egységesen elutasították viszont Márki-Zay azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára – ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

Hirdetés

A pártok listás helyeinek elosztásáról viszont nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők – ám mivel a listáról konszenzussal kell dönteni, a vita még nincs lezárva. A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következőképpen néz ki most az ellenzéki listára vonatkozó többségi álláspont (mármint ami az első 45 helyet illeti):

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4

Az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

A legutóbbi hatpárti tárgyalások után hátramaradt nyitott kérdések:

Hirdetés
  • Márki-Zay Péter MMM-es szövetségeseinek listás helye (ebben, a pártok körében konszenzus van, de a miniszterelnök-jelöltnek lehet még hozzáfűznivalója a kérdéshez,
  • az LMP 3 vagy 4 listás helye – ám a frakcióalakításra vonatkozó garanciát megkapták a DK-tól, Jobbiktól és Momentumtól; így ez az ügy, bár nyitott, vitásnak nem nevezhető,
  • és az MSZP, illetve a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azok aránya a Momentum helyeihez. Az MSZP ugyanis egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz. Az MSZP-ből származó információk szerint azonban itt sem várható kenyértörés. A Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolnak, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. „Meg fogunk egyezni” – értékelte a befolyásos szocialista forrás a fejleményeket.​

Kuruc.info nyomán

Hirdetés