Nem kicsi a tét: “A magyar választás befolyásolja a világ sorsát”

Hirdetés

A Foreign Policy külpolitikai magazin szerint Orbán Viktor az országot hűbérbirtokként kezeli, de a tavaszi választásokon eldől, hogy mi lesz vele a továbbiakban.

Az amerikai Foreign Policy összeállítást készített arról, milyen választásokra kell figyelni a világban 2022-ben. Az összeállításban nagy figyelmet kap Magyarország is.

A lap azt írja: a miniszterelnök az országot hűbérbirtokként kezeli, de a tavaszi választásokon eldől, hogy mi lesz vele a továbbiakban: marad hűbérúr vagy leminősül hűbéressé.

Hirdetés

Ő maga büszkélkedik az illiberális demokráciával, de az utóbbi 10 éve pontosan illusztrálja, miként tud egy demokratikusan megválasztott vezető látszólag törvényes eszközökkel tekintélyuralmat csinálni egy országból – sorolja a cikk szerzője.

A lap szerint biztos, hogy a Fidesznek nem lesz újból kétharmada

Viszonyát Brüsszellel az jellemzi, hogy időnként válogat a kötelezettségekből. Ugyan rászorul az unió anyagi támogatására, de a szervezet kulturális, politikai és ideológiai értékeiből nem kér. Magyarország akkor lépett be a közösségbe, amikor még virágzó demokrácia volt, ám egy évtizeddel később könnyebb mondani, mint megcsinálni, hogy móresre kell tanítani a demokrácia visszaszorulása miatt.

Hirdetés

A külpolitikai magazin szerint az biztos, hogy a Fidesznek ezúttal nem lesz kétharmada. Viszont az egyelőre bizonytalan, hogy van-e elég lendülete az ellenzéki tábornak és így rá tudja-e kényszeríteni Orbánt, valamint annak politikai gépezetét, hogy lépjen le a hazai és a nemzetközi közélet színpadáról. De ha netán nem is sikerül távozásra kényszeríteni, a másik oldal még mindig vigasztalhatja magát azzal, hogy képes volt legalább valamennyire megnehezíteni a kormányfő dolgát – hangsúlyozza a Foreign Policy elemzése.

Hirdetés
Hirdetés