Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Valami elkezdődött.. Levették az Európai Unió zászlaját a párizsi diadalívről

Hirdetés

Az Európai Unió soros francia elnöksége miatt a párizsi diadalívre felkerült egy óriási uniós zászló, amelyet azonban a jobboldali politikusok tiltakozása miatt most levettek onnan, írta meg a BBC.

A jobboldali pártvezető, Marine Le Pen szerint a francia zászló „lecserélése” az emlékművön támadás volt az ország identitása ellen. A kormány egyik minisztere úgy nyilatkozott, hogy az Európai Uniós zászló elhelyezése csupán átmeneti volt.

Franciaország fél éven keresztül fogja betölteni a szervezet elnökségét.

Hirdetés

Marine Le Pen, aki jelöltként indul az áprilisi elnökválasztáson, és francia legfelsőbb bírósághoz nyújtott be panaszt, a kormány elleni győzelemként értékelte a lépést. A szintén jobboldali jelölt, Eric Zemmour mellett a konzervatív induló, Valérie Pécresse is támadta a kihelyezett zászlót.

Eredeti terveink szerint is most vasárnap vettük volna le a zászlót, mondta el a France Inter rádiónak Clément Beaune európai ügyekért felelős miniszter, aki visszautasította, hogy a támadások miatt cselekedtek volna. A miniszter azt is elmondta, hogy a francia zászló is csak esetenként van kihelyezve a diadalívre.

Január elsejétől fél évre Franciaország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Szlovéniától. Prioritásai között a koronavírus-járvány kezelése, a szociális Európa erősítése, a klímacélok és a gazdasági fejlődés összehangolása, az erős határvédelem kialakítása és a schengeni övezet reformja szerepel.

Hirdetés

A január 1-jétől június 30-ig tartó francia elnökségnek az Újraindítás, erő és összetartozás (Relance, Puissance, Appartenance) jelmondattal meghirdetett céljai között szerepel az európai stratégiai szuverenitás meghatározása azért, hogy Európa megerősödjék és önállóvá váljék a világban, továbbá egy, a határait ellenőrizni képes egységes és demokratikusabb Európai Unió létrehozása.

Hirdetés