Orbán Viktort fegyelmezné az EP a Putyin találkozó előtt, kevés sikerrel

Hirdetés

Fontos jelzést adott az Európai Parlament Orbán Viktornak moszkvai útja előtt: arra figyelmeztették, hogy a közös uniós álláspontot képviselje Vlagyimir Putyinnal tárgyalva Ukrajna ügyében.

Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért Orbán Viktor miniszterelnöknek moszkvai útján a közös európai álláspontot kell képviselnie – figyelmeztette az Európai Parlament Külügyi és Védelmi bizottsága a magyar kormányfőt.

A téma azért is merülhetett fel, mert míg a szomszédos országok, így Szlovákia, Lengyelország és Románia kiállt Ukrajna mellett mind az Európai Unió, mind a NATO fórumain, addig a budapesti kormány még nem foglalt egyértelműen állást a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében.

Hirdetés

Szijjártó Péter külügyminiszter a héten egy interjúban ráadásul arról beszélt, hogy míg a kijevi vezetés nem hajlandó javítani a kárpátaljai magyar kisebbség jogi helyzetén, addig a magyar kormány minden euroatlanti közeledésüket blokkolja. Ez újabb megosztottságot hozna az EU-n belül, ahol Magyarország kilógna a sorból Ukrajna esetleges orosz inváziója ügyében. A helyzetet még kényesebbé teszi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten Vlagyimir Putyin elnökkel találkozik Moszkvában.

Az Európai Parlament viszont nem akar megosztottságot a kérdésben: csütörtökön bejelentették, hogy egy 9 tagú delegációt küld az Európai Parlament Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az ország felé és az egységes uniós álláspontot képviseljék. Az EP-s delegáció már most vasárnap megérkezik Ukrajnába, az előtt, hogy Orbán február 1-jén találkozna az orosz elnökkel.

Az EP-képviselők útjáról – ahogy azt az Euronews összegzi – még keveset tudni, egyelőre annyi biztos, hogy hétfőn a Krím mellett lesznek, kedden pedig Kijevben, többek közt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és az ukrán parlament képviselőivel találkoznak.

Hirdetés

A kétoldalú, magyar-orosz tárgyalások témáiról még keveset tudni, az biztos, hogy a paksi beruházásról, a gázszállításról, illetve a vakcinagyártásról lesz szó, de Szijjártó Péter a már említett interjúban új gazdasági együttműködési lehetőségeket is javasolt.

Az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Euronews kérdésére, hogy milyen üzenete van Orbán látogatásának Nathalie Loiseau, a Biztonsági és Védelmi albizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a párbeszéd fontos, és hogy megbeszélések folyamatosan zajlanak, Emmanuel Macron elnök például pénteken fog beszélni Putyinnal. A fontos kérdés az, hogy milyen üzenetet visz a magyar kormányfő Moszkvába. És fontos, hogy koordinált közös üzenete legyen az EU-nak.

„Putyin megpróbál megosztani minket, tegnap például olasz cégekkel tartott találkozott. És a jövőben is tesztelni fog minket” – fogalmazott a francia liberális-centrista politikus a hírcsatorna szerint. Loiseau azt is mondta, hogy:

Hirdetés
Őszintén remélem, hogy Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről.

David McAllister, a Külügyi Bizottság elnöke annyit fűzött hozzá, hogy „fontos, hogy világos legyen az EU üzenet” Moszkvának, ami a transzatlanti egység, valamint hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, kiállnak Ukrajna szuverenitása mellett.

Loiseau hangsúlyozta, hogy Ukrajna dezinformációs támadásoknak is ki van téve, melyek szerint az EU megosztott az orosz-ukrán válság megítélésben.

Forrás: Napi.hu

Hirdetés

Hirdetés