Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bevetik a hadsereget? Ostrom alatt a kanadai főváros, az oltásellenesek fellázadtak

Hirdetés

Túlnőtt az ottawai hatóságokon a kanadai kamionosok blokádja, akik eredetileg azért indultak meg, mert a hatóságok elrendelték az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőrök számára a kötelező koronavírus-elleni védőoltást, ha nem akarnak két hetet karanténban tölteni.

A tüntetések hamar a járványügyi korlátozások és az oltatlan civilek jogaiért demonstrálók gyűjtőhelyévé váltak: a demonstrálókhoz azóta több szervezet is csatlakozott, sőt, több helyen konföderációs és náci zászlókat is lehetett látni.

Már rendkívüli állapotot is elrendelt Jim Watson, Ottawa polgármestere, hogy véget vessen a tíz napja húzódó kamionos tüntetésnek, amely teljesen megbénította a városközpontot. A polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők száma meghaladja a rendőrökét, így a hatóság nem urai a helyzetnek, ezért a fővárosi vezetés segítséget kér más közigazgatási területektől, illetve a kormányzattól.

Hirdetés

Becslések szerint a hétvégén ötezer ember vett részt a demonstráción, és mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit – közölte Peter Sloly rendőrfőnök. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol a városközponttól.

Justin Trudeau miniszterelnök viszont kizárta annak a lehetőségét, hogy a tüntetők ellen a hadsereget vessék be. A miniszterelnök, aki egyébként a tüntetés kezdete óta ismeretlen helyen tartózkodik, hangsúlyozta: a kanadai kamionosok 90 százaléka be van oltva, ezt az adatot a Canadian Trucking Alliance nevű kamionos szövetség is osztja, amely ellenzi a tiltakozást – írja a nytimes.com.

Január 29-én kamionosok százai vonultak a kanadai parlament elé. A Freedom Truck Convoy nevet viselő mozgalom eredetileg azért indult, mert január 15-től az Egyesült Államok és Kanada között ingázó kamionsofőröknek kötelezővé vált a koronavírus-elleni védőoltás, ha nem akarnak két hetet karanténban tölteni.

Hirdetés

Forrás: blikk.hu

Hirdetés
Hirdetés