Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Uncategorized

Félelmetes felvételek szivárognak a gyülekező orosz páncélosokról

Hirdetés

Rengeteg felvételt látni az elmúlt napokban az Ukrajna térségében gyülekező orosz páncélosokról különféle közösségi oldalakon; néhány formáció alig pár kilométerre tartózkodik az ukrán határtól. Érdekesség, hogy számos harcjármű furcsa jelzésekkel is el van látva, melynek pontos jelentéséről csak találgatni lehet. Közben felvételek kerültek ki a napokban lezajlott tüzérségi párbajokról is a szakadárok és az ukrán haderő közt, – írja a Portfolio.hu.

Gyülekeznek az orosz páncélosok

Az elmúlt napokban igencsak vegyes híreket lehetett azzal kapcsolatosan olvasni, hogy megkezdődött-e az orosz „békemisszió” az Ukrajnában található szakadár népköztársaságok területén, az elemzői konszenzus nagyjából az most, hogy limitált behatolást történt hétfőn, az átfogó támadás viszont még várat magára.

Hirdetés

Az látszik viszont az orosz-ukrán, fehérorosz-ukrán határ térségéből kiszivárgott felvételeken, hogy tényleg minden készen áll a totális invázió megkezdésére. Az orosz harckocsik, önjáró lövegek, gyalogsági harcjárművek elhagyták az alakulótereiket, (ideiglenes) katonai bázisaikat és felvonultak a határ közvetlen közelébe.

Ez a felvétel például az ukrán határtól alig 10 kilométerre található Novooszkolszki körzetben készült, nagy mennyiségű modernizált T-72-es harckocsi és 2Sz19-es önjáró löveg látható rajta.

Ezeket a T-72-esek pedig a határtól alig 8 kilométerre található Szudzsa mellett filmezték le:

Hirdetés

Hirdetés

Szintén Szudzsa mellett tartózkodik ez a T-72-esekből és BMP-3-as gyalogsági harcjárművekből álló formáció:

Ezek a harckocsik pedig a Valuszki körzetben manővereznek, közvetlenül az ukrán határ mellett:

Érdemes arról is szót ejteni, hogy az ilyen harcjárműveket általában vasúti szerelvényeken, esetleg teherautókon szállítják nagyobb, belföldi távolságokon; az, hogy a közutakon vagy azok mellett, lánctalpakon manővereznek, várakoznak, valószínűleg azt jelenti, hogy harckészültségben vannak.

A páncélosok mellett természetesen más fegyvernemek is készülődnek. Ez a felvétel például a Kijevtől alig 75 kilométerre található fehérorosz Gomel-régióban készült. Ka-52-es és Mi-24-es harci helikopterek láthatók rajta, ahogy látszólag egy szántóföldön gyülekeznek.

Furcsa szimbólumok

Több elemzőnek is feltűnt, hogy az ukrán határ térségében összevont harcjárműveken furcsa szimbólumok találhatók. Az alábbi videón például Uragan rakéta-sorozatvetőkön és Mszta önjáró lövegeken láthatunk egy négyzetbe rajzolt „Z” betűt.

Itt pedig egy állítólagos gárdista rabszállító járműn láthatjuk a Z-betűt:

De ezen a balesetet szenvedett BMP-2-es gyalogsági harcjárművön például egy kör látható:

Ezekre a T-72-esekre pedig egy háromszöget festettek:

Egyelőre nem tudni pontosan, mit jelentenek a szimbólumok, de a legvalószínűbb magyarázat az, hogy egyszerű azonosító-jelekről van szó, melyek a különféle műveleti térségekben működő harcjárműveket hivatottak megkülönböztetni egymástól.

Egyrészt ugye Ukrajna szovjet eredetű harcjárműveket használ, akárcsak Oroszország, az eltérő modernizációs irányok ellenére távolról, rossz látási viszonyok között ezek a járművek igencsak hasonlók. Az azonosító jelek arra szolgálnak, hogy az orosz harcjárművek csökkentsék a baráti tűz kockázatát.

Másrészt pedig valószínűsíthető, hogy az oroszok különféle műveleti körzetekre osztották fel azokat a területeket Ukrajnán belül, ahova esetlegesen bevonulhatnak, ez a célazonosítás mellett a tájékozódást is segítheti a harcjárművek kezelőinek egy idegen országban, harci körülmények közt.

Napok óta megy a lövöldözés a konfliktuszónában

A hétvége óta gyakorlatilag folyamatos a tüzérségi tűzpárbaj a kelet-ukrajnai térségben: a szakadárok és az ukrán haderő megállás nélkül lövi egymást. Erről is kerülnek ki felvételek.

Ezen a videón az látható, hogy a luhanszki szakadárok egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvetővel támadják Pervomaiszk térségét.

Itt pedig egy Grad-támadás becsapódásáról látható felvétel a kelet-ukrajnai Sasztja területén, amely szintén kormánykézen van.

A térségben működő erőművet is támadás érte.

A tűzszünet betartatásáért felelős EBESZ naponta több ezer tűzszünet-sértést jegyez fel, ami olyan nagy mennyiség, hogy szinte követni is értelmetlen. Már csak azért is, mert Vlagyimir Putyin elnök tegnap kijelentette: a tűzszünet feltételeit szabályozó minszki egyezmények érvénytelenné váltak, – zárja beszámolóját a Portfolio.hu.

Hirdetés