Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Rendkívüli bejelentés: sikeres magyar evakuációs akció Kijevben!

Hirdetés

Szombaton késő este, nem sokkal 23 óra előtt rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter New Yorkból jelentkezett be, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalt. Segítséget kért abban, hogy a háború véget érjen és átfordulhasson békébe. Mint mondta, ehhez tárgyalásokra van szükség, amelyhez Magyarország helyszínt ajánlott fel. Ma az ukrán és az orosz külügyi vezetőkel is beszélt Szijjártó Péter. Az ENSZ vezetőitől pedig segítséget kért abban, hogy ültessék tárgyalóasztalhoz a háborúzó feleket, a segítségre ígéretet kapott.

A Külügyminisztérium segítségével evakuációs akciót hajtottak, hajtanak végre: Kijevben sok diplomata, és családtagjaik és civilek vannak. Reggel döntöttek egy evakuációs akció megindításáról, magyar vezetéssel. Szijjártó beszámolt arról, hogy az evakuációs konvoj már biztonságban, Ungváron van. Harmincöt fő, ebből huszonnégy diplomata és családtagjaik – köztük gyerekek is, – két MTVA újságíró, két civil magyar és hét EBESZ alkalmazott, tehát nemzetközi stáb része.

Hirdetés

-Tegnap reggel indultak el Kijevből, lassan tudtak haladni, Ma hajnalban érkeztek Lvivbe, és pár perccel a bejelentés előtt érkeztek Ungvárra – ismertette Szijjártó Péter. Onnan ukrán rendőri felvezetéssel érkeznek hamarosan a magyar határra. Kijevben már nehéz volt a helyzet, jó döntés volt az evakuálás – mondta a külügyminiszter.

Kijevben egy újabb nagy nemzetközi szervezet kérte, hogy a magyar nagykövetségen találhassanak biztonságra munkatársaik, erre lehetőséget biztosítunk, nem véletlenül működtetjük a követséget, hogy ebben a nehéz helyzetben segítséget tudjunk nyújtani magyaroknak, nem magyaroknak egyaránt – mondta Szijjártó és azt ígérte, a kárpátaljai kormányzóval holnap találkoznak, hogy megbeszéljék, Magyarország milyen segítséget tud nyújtani az ott élőknek.

Hirdetés

Blikk.hu nyomán

Hirdetés