Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrán és orosz katonák együtt(!) őrzik Csernobilt a Moszkva által közzétett videó szerint! Valóban?

Hirdetés

Az Orosz Védelmi Minisztérium nyilvánosságra hozott egy felvételt, amellyel Moszkva azt kívánja bizonyítani, hogy a nemrég elfoglalt csernobili atomerőművet a hadban álló felek katonái együtt(!!!) őrzik. Ez biztos így van, elhisszük. Ahogy természetesen azt is mind “elhisszük”, amit az ukránok mondanak és mutatnak. Talán nem kellene. Sajnos csak az a biztos, hogy háború van és sokan meghalnak. 

Mint ismeretes, az Ukrajna elleni támadás részeként orosz ejtőernyős egységek elfoglalták az Ukrán Nemzeti Gárda által védett csernobili atomerőművet. Ezt követően olyan információk láttak napvilágot, amely szerint megnőtt a radioaktivitás mértéke a területen, illetve az ukrán fél azzal vádolta meg az oroszokat, hogy szándékosan megakadályozzák a hiteles információk közlését a területről. Válaszul Moszkva megjelentetett egy videót, amelyen az látható, hogy a hadban álló felek katonái közösen őrzik és ellenőrzik az 1986-ban felrobbant atomerőművet és mérik a rádióaktív sugárzást.

Hirdetés

ÖSSZEOMLÓ PROPAGANDÁK

Ahogy a csernobili atomerőmű elfoglalását is körüllengik a különböző propagandatörténetek, úgy egy másik, gyorsan ismertté vált, ám minden jel szerint hazugságok gyűjteményéből épített ukrán hőseposzról is kiderült, hogy nemes egyszerűséggel szólva ócska háborús propaganda csak.

Egy nap alatt bejárta a világsajtót és a hazait is, politikai oldalaktól függetlenül a hír, miszerint a Fekete-tengerban található, stratégiailag jelentős apró terület, a Kígyó-sziget partjainál megjelent egy orosz hadihajó, és felszólította a sziget ukrán határőreit a megadásra, akik “Go, f•ck yourselves”, azaz “b@szódjatok meg” (Telex fordítás), vagy “ka@pjátok be” (Index fordítás) felkiáltással válaszoltak, és büszkén mentek a halálba. Másnap az ukrán elnök bejelentette, hogy hősiességükért posztumusz kitüntetést kapnak.

– idézte fel a történteket Jeszenszky Zsolt kollégánk a Facebookon.

A TASZ által nyilvánosságra hozott képen ugyanezeket az ukrán katonákat látjuk, amint Szevasztopol felé szállítják őket egy buszon az oroszok. Valójában ugyanis – a kétségtelen nyelvi leleményességgel előadott harci kiáltástól függetlenül – ezek az emberek nem a biztos halált, hanem a megadást választották. Meg tudjuk érteni. Az orosz hadügyminisztérium tájékoztatása szerint a jelenleg hadifogolyként tartott katonákat szabadon fogják engedni, és hazamehetnek a családjaikoz.

Hirdetés

– olvashatóak Jeszi posztjában az orosz fél tájékoztatása alapján az információk.

Biztos, hogy így van? Nem csak orosz propaganda? – teszik fel ilyenkor néhányan a kérdést. Jogosan. Az oroszok (is) mesterek a dezinformációk terjesztésében. Viszont a tegnap kiadott közleményében az ukrán(!) határőrség is azt mondta, hogy tudomásuk szerint az érintett katonák életben vannak. Paffff… A sziget ostromáról készült, a világot szintén körbejárt videofelvételről időközben kiderült, hogy valójában egy korábbi ukrán hadgyakorlatot látunk rajta, és ezt a téves híradást a sajtó már korrigálta is. Szintén Paff…. Az rendben van, hogy az ukrán vezetés hazudik a saját népének, akár azért is, hogy a katonák körében fenntartsa a harci morált, a lakosság körében pedig a támogatását erősítse. De miért veszi át kritikátlanul az álhíreket a teljes nemzetközi sajtó, BBC-stől, CNN-estől, Reuters-estől? – teszi fel a kérdést.

Azért, mert az ukránok, az ukránokat támogató nyugati politikusok, és az őket kiszolgáló média is ugyanolyan manipulátorok, ugyanolyan álhírgyártók, mint az oroszok. Mindenki a saját érdekei mentén, a saját oldala mellett hazudik. Ezek után hinnünk kellene a CNN-nek, a BBC-nek a Euronews-nak, a Telexnek…? Egy betűt sem. Eddig sem kellett (volna). Mert ők is folyamatosan hazudnak. Sajnos. Mégis, a világ közvéleménye bármilyen hazugságot elhisz, ha az jól van becsomagolva. Ezt a kígyó-szigetes sztorit az ukránok kétségtelenül jól csomagolták.

Hirdetés

Forrás: rt.com; Fotó: RT screenshot

Hirdetés