Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonKultúra

Felszólalt egy magyar zongorista az orosz művészek zongoraversenytől való kizárása ellen

Hirdetés

Balogh Ádám az orosz jelentkezők kitiltása miatt visszalép a Honens Nemzetközi Zongoraversenytől – írja a Mandiner.

A fiatal zongoraművész, Balogh Ádám, bár kvalifikálta magát, az orosz-ukrán háború miatt mégis visszalépett a kanadai versenyen való részvételtől – olvasható a Papageno cikkében. Balogh Ádám a közösségi oldalán magyarázta döntését, miszerint

Hirdetés

nem ért egyet azzal, hogy a világ egyik legrangosabb művészeti versenye az orosz-ukrán konfliktus miatt nem engedélyezi az orosz jelentkezők szereplését. 

„Hosszas gondolkodás után szeretném bejelenteni, hogy visszalépek a Honens Nemzetközi Zongoraversenytől, miután a szervezők az összes orosz versenyzőt eltiltották a versenyzéstől” – kezdi sorait Balogh Ádám, majd így folytatja:

„Naponta elborzadok az Ukrajnában zajló eseményektől. El sem tudom képzelni, milyen lehet azoknak, akik személyesen érintettek. Szívfacsaró látni és hallani a kollégáktól, hogy nekik és családjaiknak, ismerőseiknek min kell keresztülmenniük. Teljesen elfogadhatatlan ezt a céltalan támadást bármilyen módon támogatni. Sokat gondolok azokra, akik most szenvednek.

Hirdetés

Amennyire értem, a Honens egy erős üzenetet szeretett volna közölni az orosz versenyzők kitiltásával és szeretnék mindent megtenni, hogy megértsem és tiszteletben tartsam a döntésüket. Egyetértek az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókkal, de számomra csak akkor van értelmük, ha egyenes vagy indirekt módon, de van célpont.

A legtöbb orosz versenyző azonban publikusan is felszólalt a háború ellen. Nem tudom, hogy vajon mit lehet ezzel a döntéssel elérni azon kívül, hogy még jobban megosszuk azokat az embereket, akik egyébként ugyanazért a célért küzdenek, hovatovább hangosan álltak ki a béke oldalán” – fogalmazott a művész.

Hirdetés
Hirdetés