Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Gyilkos kamikaze-drónokat küldhetnek az amerikaiak Ukrajnába

Hirdetés

Az NBC News szerint Joe Biden kormánya azt fontolgatja, hogy az eddigi fegyvereken kívül új eszközöket, Switchblade 300-as és 600-as drónokat is küldenének Ukrajnába.

Ezek a robbanószerrel megpakolt drónok – amelyek lényegében irányított rakéták és lényegében egy hátizsákban elférnek – taktikailag nagyon hasznos eszközök, ugyanis akár kilométerekről is képesek megsemmisíteni az ellenséges célpontokat. A 300-as változat emberek ellen, a 600-as viszont tankokat, tüzérség és rakétarendszerek ellen is bevethető.

A Switchblade 300-as változat működését a fejlesztő, az AeroVironment tavaly decemberben ebben a videóban mutatta be:

Hirdetés

A Switchblade 600-as működésére az AeroVironment szerint azért nincs még videó, mert az amerikai kormányzat megtiltotta, hogy azzal elvégezzék ugyanezt a gyakorlatban.

Az NBC News-nak most az amerikai kongresszus két tisztviselője árulta el, hogy ezeket az eszközöket is Ukrajnába küldhetik most. Hangsúlyozták: a Fehér Ház még nem döntött, szerdán azonban erről is szó esik majd azzal a katonai segéllyel kapcsolatban, amelyről aznap fog dönteni Joe Biden elnök. Az AeroVironment részéről egyelőre nem kívánták kommentálni a hírt.

Hirdetés

A drónokat az amerikaiak eddig csak a briteknek adták el, és egyes jelentések szerint ugyan bevetették már őket élesben is Afganisztánban, de ezt hivatalosan nem ismerték még el. Így most Ukrajnában bevetnék őket, akkor lényegében ez lehetne az első igazán komoly tűzpróbájuk.

Forrás: index.hu

Hirdetés
Hirdetés