Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Mit keres egy brit képviselő fia az ukrán fronton?!

Hirdetés

Egy konzervatív képviselő fia, aki ukrán katonákkal harcol, segített megmenteni egy brit honfitársát, akit egy akna sebesített meg a sisakkamerával rögzített heves tűzharc során – írja a The Telegraph.

A két brit részt vett abban az ukrán akcióban, amelynek során az oroszok kivonultak Harkivból. A várostól északra fekvő erdőben Dean Arthur rálépett egy aknára, ami leszakította a fél vádliját.  “Most azonnal mozognunk kell, különben meghalunk!” – kiáltotta brit társa, Ben Grant, miközben bajtársaival együtt biztonságba vonszolta a volt Grenadier Gárda-tag Dean Arthurt.

A The Telegraph által megszerzett drámai felvételen Brent Grant és az egysége Dean Arthur lábát érszorítóval és kötszerrel látta el, mielőtt nekiindultak. Közben orosz katonák lőtték őket.

Hirdetés

A 40 perces felvétel az incidensről, amely a hónap elején történt, egy katona szemszögéből mutatja be az ukrajnai frontharcok brutalitását. Arthur jelenleg egy kijevi kórházban fekszik, az orvosok megmentették a lábát. Grant Afganisztánban szolgált veteránként, azt mondta, hogy a harcok rosszabbak voltak, mint amit korábban tapasztalt.

Egy néhány nappal később készült külön videón Grant és csapata egy vállra szerelt rakétavetővel kiiktatott egy orosz szállítójárművet.

Hirdetés

Pénteken Boris Johnson felszólított, hogy szállítsanak nagyobb hatótávolságú tüzérséget Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkva “érezhető” haladást ér el a Donbaszért folytatott kulcsfontosságú csatában.

A 30 éves Grant úr, aki korábban tengerészgyalogos volt, Helen Grant, Maidstone és The Weald tory képviselőjének a fia. Márciusban utazott Ukrajnába, és akkor azt mondta: “Még az anyukámnak sem mondtam el”.

A Telegraphnak elmondta, hogy 15 fős, brit és amerikai önkéntesekből, valamint két ukrán fordítóból álló egysége egy oroszok által tartott célpont elleni támadásra készült Harkiv közelében, amikor rajtaütöttek.

Hirdetés

Azt mondta: “Így amikor bementünk, kitört a tömeges tűzharc, ahol [a videón] látható, amit mi láttunk.

“Egy sorban haladtunk, amikor a kontaktus megtörtént, Deano a csapatom végén volt, amikor elment térdelni… lövöldöztünk, lehajtottuk a fejünket és lőttük őket. Meg voltam rémülve, de hajtott, hogy teljesítsem a legfontosabb célomat, ami akkoriban az volt, hogy őt és a csapatomat kihozzam a veszélyből.

“Ami annyira ijesztő volt, hogy annyira korlátozott voltam, amikor megpróbáltam valakit cipelni, amikor nem tudom felhúzni a fegyveremet, miközben a fejem felett harci helikopterek vannak, és tankok tüzelnek az erdőben. Ez irreális volt – soha életemben nem tapasztaltam még ilyet.”

Hirdetés

Pénteken Boris Johnson azt kérte, hogy szállítsanak nagyobb hatótávolságú tüzérséget Ukrajnának, és arra figyelmeztetett, hogy Moszkva “érezhető” haladást ér el a Donbászért folytatott kulcsfontosságú csatában.

A 30 éves Grant, aki korábban tengerészgyalogos volt, Helen Grant, Maidstone és The Weald tory képviselőjének a fia. Márciusban utazott Ukrajnába, és akkor azt mondta: “Még az anyukámnak sem mondtam el”.

A Telegraphnak elmondta, hogy 15 fős, brit és amerikai önkéntesekből, valamint két ukrán fordítóból álló egysége egy oroszok által tartott célpont elleni támadásra készült Harkiv közelében, amikor rajtaütöttek.

Hirdetés

“Egy sorban haladtunk, amikor a kontaktus megtörtént, Dean a csapatom végén volt, amikor elment a térde… lövöldöztünk, lehajtottuk a fejünket és lőttük őket. Meg voltam rémülve, de hajtott, hogy teljesítsem a legfontosabb célomat, ami akkoriban az volt, hogy őt és a csapatomat kihozzam a veszélyből”.

Ez az egész szerinte annyira ijesztő volt, hiszen miközben cipelte a honfitársát, nem tudta felhúzni a fegyverét, de a feje felett harci helikopterek voltak, és tankok tüzeltek az erdőben. “Ez irreális volt – soha életemben nem tapasztaltam még ilyet” – mondta.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés