Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az amerikai vezérkari főnök Kínát vádolja amerikai hajók elfogásával

Hirdetés

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített testületének elnöke a Financial Timesnak nyilatkozta , hogy a kínai hadsereg sokkal nagyobb valószínűséggel tartóztat fel amerikai hajókat a levegőben és a tengeren.

„A Kína által végrehajtott tengeri és légi elfogások száma jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben” – mondta Milley.

Azt a véleményét fejezte ki, hogy a kínai hadsereg „észrevehetően agresszívebbé vált ebben a régióban”, de nem részletezte, hány incidensről van szó.

Hirdetés

Milley szerint a nem biztonságos lehallgatásokról beszélt egy telefonbeszélgetésben pekingi kollégájával, Li Zuocheng tábornokkal. Megjegyzendő, hogy válaszul óva intette Washingtont attól, hogy részt vegyen „provokációkban”.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy Kína bezárja az eget Tajvan felett.

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja attól tart, hogy Nancy Pelosi képviselőházi elnök esetleges tajvani látogatása oda vezethet, hogy Kína repüléstilalmi zónát ír elő Tajvan felett – írja a CNN egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Hirdetés

Biden korábban a Pentagon álláspontjára hivatkozva azt mondta, hogy Pelosi tervezett tajvani útja jelenleg nem tűnik jó ötletnek, Wang Wenbin kínai külügyminisztérium szóvivője pedig azt mondta, hogy Peking hatékony intézkedéseket fog hozni, ha a Parlament elnöke a képviselők Tajvanba látogatnak.

Emellett a csatorna forrása szerint Peking is küldhet harci repülőgépeket a sziget légvédelmi azonosító zónájába, amit az elmúlt hónapokban többször is megtett. A forrás ugyanakkor megjegyezte, hogy a Kínai Népköztársaság ilyen fellépése mind Tajvan, mind az Egyesült Államok részéről megtorló intézkedéseket eredményezhet.

A CNN forrása szerint Pelosi azt tervezte, hogy a következő hetekben Tajvanra látogat. Tajpej gazdasági és kulturális képviselője az Egyesült Államokban, Sabina Chang a CNN-nek elmondta, hogy Tajvan „nem kapott semmilyen információt a tervezett látogatással kapcsolatban”.

Hirdetés

Forrás: RIA Novosztyi

Hirdetés