Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az idei lesz Európa utolsó nyara: évekig tartó szenvedés közeleg

Hirdetés

Putyin késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen.

Élvezze a nyári napsugarakat, amíg lehet – az orosz tél közeledik Európa felé, írja a Politico. A lap emlékeztet, hogy miközben Ukrajnában továbbra is dúlnak a harcok, a háború már az egész kontinensen érezteti hatását, az élelmiszerárak emelkedése, a gázhiánytól való félelem és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak formájában.

És mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök késznek mutatkozik arra, hogy az élelmiszert, az üzemanyagot és a műtrágyát háborús fegyverként használja az Ukrajnát felfegyverző és Moszkvát szankciókkal sújtó nyugati demokráciák ellen, a helyzet gyorsan rosszabbra fordulhat.

Ahogy a háború elhúzódik – vagy akár még kegyetlenebbé válik –, a szakértők azt jósolják, az európai kormányok a szegényebb, éhesebb, hidegebb szavazók nyomása alá kerülnek.

Ha ehhez hozzávesszük a globális élelmiszerválság miatt esetleg hirtelen beáramló menekülteket, az európai termőföldeket kiszárító hőhullámokat, valamint az új Covid-fertőzések és az ellátási láncok megszakadásának kockázatát ezen a télen, akkor nem csoda, hogy egyesek azt kérdezik, meddig lesznek képesek a nyugati kormányok fenntartani egységüket és elszántságukat.

Hirdetés

Egy idén tavasszal az Európai Parlament megbízásából készült felmérés szerint az uniós polgárok közel 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem áll készen az élelmiszer- vagy energiaárak emelkedésére. Mintegy 59 százalékuk egyetértett azzal, hogy az olyan európai értékeknek, mint a szabadság és a demokrácia, prioritást kell élvezniük, még akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. A jelentés azonban megjegyezte, hogy a támogatás a gazdaságilag biztosabb helyzetben lévők körében volt a legmagasabb, és 50 százalék alá csökkent azok körében, akiknek néha vagy rendszeresen nehézséget okoz a számlák kifizetése.

Oroszország az élelmiszerek, műtrágya, olaj és gáz hatalmas exportőreként jelentős befolyással bír az európai gazdaságra. Ez csak fokozódni fog, ahogy a hőmérséklet csökken, és a fagyoskodó háztartások elkezdenek versenyezni a gyártókkal a földgázért. Már 12 uniós országot teljesen vagy részben elzártak az orosz gáztól. Ezen a héten pedig Oroszország leállította az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, amely Németországba, valamint Franciaországba, Olaszországba és Ausztriába szállítja a gázt, meghiúsítva ezzel az európai erőfeszítéseket a téli készletek felhalmozására.

A tervezett karbantartás a tervek szerint július 21-ig tartana, de a nemzeti fővárosokban egyre nagyobb az aggodalom, hogy Moszkva ürügyet talál a leállás meghosszabbítására, esetleg határozatlan időre.

Hirdetés

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés