Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bezár a színház, nincs pénz az előadásra?

Hirdetés

Az Európai Unió végrehajtó testülete egy 1,5 milliárd eurós (1,5 milliárd dolláros), Ukrajnának szánt kölcsönt blokkol, mivel az óvatosság dominál az ország sürgős szükségleteivel szemben – írja a Bloomberg.

A patthelyzet a 22-es csapdája Ukrajna számára. Az ország segítséget kér gazdaságának életben tartásához, miközben fellép az orosz invázió ellen, de most azt tapasztalja, hogy az Európai Bizottság költségvetési egysége blokkolja a javasolt kölcsönt annak pénzügyi megbízhatósága miatti aggodalmak miatt – közölték a Bloomberg-gel nevüket elhallgatni kérő források.

Megjegyzendő, hogy az EB ragaszkodik ahhoz, hogy a hitelre képzett céltartalékot – a várható veszteségek összegét – a teljes finanszírozás 70%-ára növelje a hagyományos 9%-kal szemben.

Hirdetés

Közben németországi Kieli Világgazdasági Intézet (IfW) kutatói bejelentették, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatás csökken. Ráadásul a fegyverszállításban „nagy szakadék tátong az ígért és a ténylegesen nyújtott támogatás között”.

A szakértők szerint az ukrán állami költségvetés pénzügyi helyzete sem biztonságos – írja a Welt.

Szóval bezár a színház? Ettől még nem, de az tény, hogy a június 15-ig az IMF-től, az EU-tól, az Európai Fejlesztési Banktól, a Világbanktól és a külföldi kormányok révén biztosított hitelek összege a háború kezdete óta a júniusi adatok szerint meghaladta a 7 milliárd dollárt, összességében mintegy 30 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújtottak és helyeztek kilátásba.

Hirdetés

Igen ám, csakhogy az ukrán nemzeti bank közölte, hogy havonta (!) 5 milliárd dollár támogatásra van szükség a költségvetési hiány pótlásához!

Igen, mert mit is tud most kezdeni a kapott hitellel az ukrán kormány? Állami kiadásokra költi, fegyvert vásárol, vagy régebbi hiteleket törleszt. Ezek közül melyik az, ami garancia lehet a hitel visszafizetésére?

Igen, helyes válasz, egyik sem… Ezért egy ilyen helyzetben az a 1,5 milliárd euró igenis nagyon fog hiányozni. Az pedig minden hiteleminősítőnél, vagy gazdasági elemzésnél többet mond, hogy az Európai Bizottság 70%-os céltartalék-képzést ír elő annak, aki Ukrajnának hitelez…A céltartalékot az esetleges nem-fizetés esetére képzik meg, és mint fentebb látható, szokásos mértéke a hitel 9%-a…

Hirdetés

Mit jelent ez? Valójában nem mást, mint, hogy úgy általában a hitelek 7%-ának bedőlésére készülnek (ez egy erős túlbiztosítás, a valóságban sokkal kevesebb dől be!), de Ukrajna esetében a nem-fizetés bekövetkezését 70%-ra teszik!

Forrás: IH

Hirdetés

Hirdetés