Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Így használják ki a külföldi zsoldosokat az ukránok

Hirdetés

Kyiv Independent: öngyilkos küldetések, bántalmazás, fizikai fenyegetés

Május elején egy brazil harcos érkezett Ukrajnába, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Légióhoz, miután Volodimir Zelenszkij elnök felszólította a „világ polgárait”, hogy jöjjenek és segítsenek Ukrajna megvédésében. Úgy gondolta, hogy a brazil hadseregben szerzett hatalmas tapasztalata szinte bármilyen feladatra felkészítette.

Mégsem volt kész arra, hogy parancsa alapján öngyilkos küldetést hajtson végre, és hogy végrehajtsa a fosztogatás és lopás parancsát – írja az oroszbarátsággal kicsit sem vádolható Kyiv Independent.

Hirdetés

„Azért jöttünk ide, hogy segítsünk ezeknek az embereknek harcolni ezért az országért, az invázió ellen. Nem azért jöttünk ide, hogy pontosan azt tegyük, amit a rohadt oroszok tesznek, amikor Ukrajna földjén vannak” – mondja a meg nem nevezett brazil tiszt.

A katonák szerint a Nemzetközi Légió két szárnyból áll. Az ukrán szárazföldi erők felügyelik az egyiket. A másikat a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Igazgatósága, ukrán rövidítése GUR koordinálja. A jelentésben szereplő állítások a Légió GUR által irányított szárnyára vonatkoznak – írja a Kyiv Independent.

Hivatalosan a Légió GUR szárnyát Vadym Popyk őrnagy irányítja. Az egységet azonban nem egyedül vezeti.

Hirdetés

A hatalom néhány ember kezében van: Popyk jobb keze, Taras Vashuk őrnagy (a katonák „fiatal Tarasként” emlegetik), a 20-as évei végén vagy a harmincas évei elején járó hírszerző tiszt a külföldi harcosok szerint; Vashuk nagybátyja, szintén Taras (aki „öreg” Tarasként emlegetik) és egy titkosszolgálati tiszt is; és a 60 éves Sasha Kuchynsky.

A fiatal Taras, az öreg Taras és Sasha irányítják az egység műveleteit. Katonákat küldenek küldetésekre, és koordinálják a légió hírszerző szárnyát. Sasha a logisztikáért és az ellátásért is felelős.

A Kyiv Independent által megkérdezett amerikai katona elmondott néhány küldetést, amelyek a déli Mikolajiv város közelében, a háború egyik forró pontján zajlottak.

Hirdetés

Az orosz csapatok felfedezték osztaguk helyzetét, és heves ágyúzni kezdték. A többi csapat visszavonult a mögöttük lévő másodlagos pozícióból, így az osztag egyedül, tartalék nélkül tartotta az arcvonalat.

„Szó szerint lemaradtunk, és nem akartak evakuálni minket” – mondta a katona. Katonatársa, Scott Sibley meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek a küldetés során.

Egy másik katona, egy amerikai zsidó azt mondta a Kyiv Independentnek, hogy a zsidó katonák antiszemitizmust tapasztaltak Kuchynskytól. Hangsúlyozta, hogy az ukrán hadseregben mástól nem találkozott ezzel.

Hirdetés

A katona azt is elmondja, Kuchynsky azt követelte, hogy részesedjék a felszerelésből és a felszerelésből, amelyet a katona vásárolt közeli társainak a légióból. Amikor a katona nem volt hajlandó átadni, Kuchynsky fegyvert szegezett rá.

„És akkor Sasha csak kiabálni kezdett, sikoltozni” – emlékezett vissza a katona. „Azt mondta: Tudom, hogy vannak itt cuccok. Add ide a cuccaidat.”

A Kyiv Independent légiós forrásai szerint nem Sasha Kuchynsky a férfi valódi neve. Állítólag Piotr Kapuscinski, egy lengyelországi bűnszervezet volt tagja, aki többszöri ütközés után Ukrajnába menekült.

Hirdetés

Eddig a cikk, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy a zsoldosok helyzete akkor sem oldódik meg, ha adott esetben megadják magukat az oroszoknak, mert nem ismerik el őket hadifogolyként – és ezt az ukrán vezetés alaposan ki is használja…

Forrás: Itthonrolhaza

 

Hirdetés