Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Hát persze, hogy egy erdélyi város a legélhetőbb település Romániában

Hirdetés

Kolozsvár az első helyet helyet foglalja el a legélhetőbb romániai városok rangsorában a lakosok elégedettségi szintje alapján. Az ezt az adatot is tartalmazó tanulmányt a Világbank készítette 41 romániai város lakosai körében 2020-ban végzett közvélemény-kutatás alapján.

A közlemény kiemeli, hogy Románia hat városában a pozitív hozzáállás a közállapotokhoz meghaladta a 70 százalékot. A felmérésben szereplő 41 romániai város közül Kolozsváron a legelégedettebbek az emberek, az itteni lakosok 83 százaléka értékelte pozitívan vagy nagyon pozitívan a várost. A második Nagyvárad 79 százalékkal, a harmadik pedig Szörényvár 74 százalékos elégedettségi szinttel.

A felmérés során számításba vették azt, hogy a lakosok menynyire elégedettek például az oktatási infrastruktúrával, az utcák, a közterületek és az épületek állapotával, a városi infrastruktúrával, a közlekedéssel és közszállítással, az egészségügyi szolgáltatásokkal, a kulturális létesítményekkel és kínálattal, az üzletek elérhetőségével, a közbiztonsággal, az önkormányzati beruházásokkal, az idősek életkörülményeivel.

Hirdetés

Bár a tanulmány bevezetőjében azt írják, hogy 41 reprezentatív várost vontak be a kutatásba, de ezek között nem szerepel egy sor megyeszékhely (Arad, Marosvásárhely, Nagybánya, Beszterce stb.) ugyanakkor benne vannak a felmérésben olyan kisvárosok, mint Belényes, Eforie, Herkulesfürdő, Dornavátra, Kézdivásárhely, Abrudbánya stb, mely városok problémái, igényei nehezen összevethetők a nagyobb városok problémáival. A tanulmány több rangsor közlésével zárul, amelyeket úgy állított össze a Világbank, hogy megkérte a felmérés résztvevőit, hogy pontozzák Románia 106 városát aszerint, hogy melyiket tartják a legvonzóbbnak, tehát nem csak saját városukról mondhattak véleményt. Ebben a végső rangsorban Kolozsvár végzett az élen.

Forrás: Itthon.ma

Hirdetés

Hirdetés