Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Itt tart most az ukránok Harkov megyei ellentámadása

Hirdetés

A herszoni ellentámadás kudarca után az ukránok próbálkoztak északon is, Harkov megyében, és itt sokkal jobb eredményeket érnek el. Ha az oroszok nem tudják megállítani az előrenyomulásukat 1-2 napon belül, az eddigi legsúlyosabb válságuknak nézhetnek elébe.

A frontszakasz eddig mellékhadszíntérnek számított, ennek megfelelően csak kis létszámú és gyenge minőségű egység tartotta mindkét oldalról. De aztán az ukránok elkezdték a tartalékaikat összevonni Harkovban. Erről az orosz hadvezetsének is tudnia kellett, mert még a Rybar (többek közt ide is feltöltött) videóiban is többször előkerült az infó, meg több más orosz katonai bloggernél is (azt is írtam, hogy a herszoni támadást többen csak elterélésnek hitték a harkovi előtt). Az orosz vezetés mégsem tett semmit.

Amikor a hét elején az ukrán erők támadást indítottak, gyorsan félresöpörték azt a néhány donyecki sorkatonát, de a szerencse itt még a segítségükre sietett. Egy rohamrendőrökből (!) álló orosz egység a fő csapásiránynak számító Balaklija városa (kék négyzet) előtt borította a papírformát, és olyan keményen harcolt, hogy egy időre az ukránok elakadtak, végül új irányokat nyitva északról és délről kellett megkerülniük a várost (melyet aztán így ki kellett üríteniük az oroszoknak). Ekkor még menthető lett volna a helyzet, stratégiailag fontos terület nem veszett el… de továbbra sem érkeztek orosz egységek.

Hirdetés

Az ukránok ezt kihasználva kiszélesítették a betörést, és olyan szinten mélyítették, hogy sikerült elvágniuk az Izjumba vezető főút (sárgával jelöltem) 10 km-es szakaszát. Na ez már egy hadászatilag is fontos eredmény volt. Ráadásul a gyorsan, széles arcvonalon mozgó műveletek miatt az orosz tüzérség itt nem volt olyan hatékony, az ukránok az orosz légierő kijátszására pedig felhagytak a hosszú, nehézkes konvojokkal (amiből Herszonnál szétbombáztak többet is), és már csak néhány jármű áll össze, majd max sebességgel száguld a cél felé (bár a jó kis ukrán utakon ez sem lehet nagy élmény, csoda, hogy nem esik ki a toronylövész).

Már Kupjanszk határában folyik a harc, ha ez a fő közlekedési csomópont elesne, még nagyobb bajba kerülnének az oroszok. A helyzet komolyságát mutatja, hogy helikopterekkel légihidat létesítettek ide, és azon hordják az ejtőernyősöket (piros csillag).

A térségbe közben elkezdtek érkezni végre az orosz erők, de a piros nyilak még csak orosz védelmi állások, nem ellentámadások. Érdekes hétvége jön, és sok mindenről fog dönteni.
FRISSÍTÉS: közben megtörtént az első sikeres orosz ellentámadás, az ukránok kiugró délkeleti csücskét nyomták vissza, így megmentették tőlük az Oszkil folyó itteni hídját.

Hirdetés

Forrás: Gerilla

Hirdetés
Hirdetés