Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lukasenko: Ukrajnát a megszűnés fenyegeti, ha nem kezd tárgyalásokba

Hirdetés

Ukrajnának mindent meg kell tennie az Oroszországgal fennálló konfliktus befejezéséért – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Lukasenko belarusz elnök, hozzátéve, hogy ennek elmulasztása az ország teljes összeomlásához vezetne.

A belarusz vezető a szomszédos országban zajló ellenségeskedéseket kommentálva megjegyezte, hogy “most minden Ukrajna kezében van”.

“Ha ők [Kijev] nem akarják, hogy emberek haljanak meg, méghozzá nagy számban… Nehéz, de [a konfliktust] meg kell állítani, mert Ukrajna teljes megsemmisülése következik” – mondta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) Örményországban tartott csúcstalálkozóján. Lukasenko hozzátette, hogy Ukrajna számára nem csupán “az államiság elvesztése” a tét, hanem maga a létezés.

Hirdetés

Azt állította, hogy az ukrán nép, amely a konfliktus fő terhét viseli, végül diplomáciai kötelezettségvállalásra fogja kényszeríteni Volodimir Zelenszkij elnököt. “Egy-két év múlva a nép vádolni fogja őt: “Mit tettél, hogy elkezdted ezt a háborút?”.

Lukasenko szerint a helyzet “arra fogja kényszeríteni az ukrán vezetést – ha az ésszerűen viselkedik -, hogy tárgyalóasztalhoz üljön”.

Miután Oroszország február végén megkezdte Ukrajna elleni katonai hadjáratát, Belarusz több tárgyalási fordulónak adott otthont Moszkva és Kijev között. Akkor azonban ezek a diplomáciai erőfeszítések nem jártak eredménnyel.

Hirdetés

Októberben a belarusz elnök azt állította, hogy Minszk ugyan részt vesz Oroszország katonai műveletében, de szerepe korlátozott. Azt mondta, hogy országa megakadályozza, hogy a konfliktus átterjedjen a területére, ugyanakkor gondoskodik arról, hogy “senki ne lőjön hátba oroszokat Belorusz területéről”.

Szeptember végén azt is állította, hogy a konfliktus “néhány napon belül” véget érhet, ha a nyugati hatalmak támogatják a békés rendezést. Ezt a kijelentést bizonyos mértékig ismételte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is, aki a múlt héten azt mondta, hogy a nyugati nemzetek részvétele a párbeszédben “irányadó és megerősítő elem” lehet.

Miközben Moszkva többször is jelezte, hogy nyitott a tárgyalásokra, Zelenszkij elnök feltételeket szabott. Ezek között szerepel “[Ukrajna] területi integritásának helyreállítása”, “minden háborús kár megtérítése” és “minden háborús bűnös megbüntetése”.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés