Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Miközben megy az uszítás az orosz gáz ellen, rekordokat dönt az LNG-import Oroszországból

Hirdetés

Miközben a legtöbben arra figyeltek idén, hogy az oroszok durván letekerték a vezetékes gázküldést Európába, aközben csaknem 50%-kal megugrott a cseppfolyósított orosz gázimport Európába – adta ki az Európai Bizottság a Politicónak az adatokat. Ez azonban távolról sem oldja meg az unió gázpiaci kihívásait, amelyek főleg a gáztárolók jövő évi újratöltésekor jelentkeznek majd, és a Nemzetközi Energia Ügynökség már meg is kongatta a vészharangot.


Fotó: LNG-terminál Belgiumban (fotó: Kurt Desplenter/Belga Mag/AFP/Getty Images)

Idén az első kilenc hónapban 16,5 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgázt (LNG) importált az Európai Unió Oroszországból, ami 46%-os ugrás a tavalyi hasonló időszaki 11,3 milliárd köbméterről, és teljesen szembemegy azzal a hivatalos uniós narratívával, hogy minél előbb minél nagyobb mértékben ki kell váltani az orosz gázt.

Hirdetés

Az orosz vezetékes gázexportban monopóliuma van a Gazpromnak, amely főleg a nyári hónapoktól kezdve durván letekerte az Európába küldött gázmennyiséget azzal, hogy az Északi Áramlat 1-en is beszüntette a szállítást a Jamál-Európa vezetéken történt korábbi hasonló lépés után. Emellett néhány európai ország beszüntette vagy mérsékelte az Oroszországból származó vezetékes gázimportot, amit a tavaszi rubelelszámolásra való áttérés huzavonája is katalizált.

Az orosz LNG-exportban a legnagyobb szereplő a magánkézben lévő Novatek, amely a Jamál LNG-terminálról küldi a szállítmányokat, és kisebbségi tulajdonos benne a francia TotalEnergies cég. Valószínűleg ezzel és a meglévő hosszú távú szerződések teljesítési kényszerével is összefügg az, hogy az Oroszországból érkezett idei LNG-szállítmányok mintegy harmada Franciaországba érkezett a Montel elemzőcég adatai szerint, és közel negyede Spanyolországba, valamint lényeges orosz LNG-importőr még Belgium is. Az alábbi Refinitiv ábrán az összes forrásból (tehát az orosszal együtt nézett) származó LNG-import látható: az év/év alapú növekedés valóban jelentős az összvolument tekintve.

Hirdetés

Fontos hangsúlyozni, hogy miközben százalékos mértékben komolynak tűnik az európai orosz LNG-import megugrása, a volument tekintve még mindig kis mennyiségről beszélünk annak tükrében, hogy az EU éves gázfelhasználása mintegy 400 milliárd köbméter, amelyből tavaly az orosz importsúly (vezetékes+LNG együtt) mintegy 155 milliárd köbmétert tett ki, és idén a vezetékes orosz gázimport az EU-ba drasztikusan visszaesett. A tavaly első kilenchavi 105,7 milliárd köbméterről ez idén az első kilenc hónapban 54,2 milliárd köbméterre szakadt úgy, hogy az idei év első hónapjaiban még viszonylag normális mennyiségben jöttek az orosz szállítások, így tehát az utóbbi hónapok nagy visszaesése okozta a feleződést az első kilenchavi importban. Jelenleg kb. az ötöde érkezik az orosz vezetékes szállításban az egy évvel ezelőttinek, hiszen a főbb vezetékek közül csak az Ukrajnán és Szlovákián át futó Testvériség, illetve a Törökországon, Bulgárián és Szerbián át futó Török Áramlat szállít orosz gázt.

Éppen ebből és a tavasz utáni gáztároló újratöltésből adódó nagy kihívásra figyelmeztetett a minap a Nemzetközi Energia Ügynökség a friss elemzésében, amely szerint ha jövőre esetleg teljesen leállnának az orosz gázszállítások és a kínai LNG-import is visszaemelkedne a 2021-es volumenre, akkor ez a globális LNG-kínálatból kiindulva mintegy 30 milliárd köbméternyi gázhiányt vetít előre az EU-ban. Ezt pedig további keresletmérséklő lépésekkel lehetne csak kezelni, feltéve ha valóban nullára csökkentenék az oroszok a szállítást, vagy legalábbis tartósan nagyon visszafogott lenne a szállítás.

Hirdetés

Az idén első kilenchavi 54 milliárd köbméternyi teljes orosz gázimport úgy jött össze, hogy az első félév nagy részében még viszonylag magas mennyiségeket küldtek az oroszok, majd nyártól jött a durva visszafogás. Most az IEA arra számít, hogy az EU idei teljes évi orosz vezetékes gázimportja 60 milliárd köbméter lesz, majd rámutat a fő kockázatra: nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország további 60 milliárd köbméter vezetékes gázt szállít 2023-ban – és az orosz szállítások Európába teljesen leállhatnak.

Éppen ezért állítja az IEA vezetője is, hogy nem a mostani tél lesz a kihívás Európa számára, hanem a jövő évi, mert a most 95%-os töltöttségű tárolókat a tavasz végétől 15-20%-os töltöttségről kellene majd újratölteni várhatóan érdemi orosz gázszállítások nélkül. Ezt a nagy képet viszont csak minimálisan tudja javítani a Novatek, illetve egyéb orosz cégek felől esetleg fennmaradó, vagy tovább gyorsuló LNG-szállítás Európa felé, írja a Portfólió.

Hirdetés

Hirdetés