Nagy gáz van! A baloldali pártok azt állítják, nem vették észre, hogy betoltak a kampányba közel kétmilliárd forintnyi amerikai pénzt

Hirdetés

„Semmit nem tudtunk, nekünk nem mondtak semmit” – ilyen és ehhez hasonló választ adtak a pártok a külföldi finanszírozást firtató kérdésekre.

„Az ellenzéki pártok mind azt állítják, Márki-Zay Péter nem tájékoztatta őket az Egyesült Államokból érkező támogatásról a kampányban” – adta hírül keddi cikkében a 24.hu.

Márki-Zay Péter álláspontja

Hirdetés

A lapnak Márki-Zay azt nyilatkozta, hogy a végső, 1,8 milliárd forintos összeg számára is „kellemes meglepetés” volt.

A hódmezővásárhelyi politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a költéseket a hat párttal egyeztették.

A portál szerint a fentiek alapján az ellenzéki kampány anyagilag a pártok által összeadott, illetve a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalma biztosította részből állt.

„A matek”

Hirdetés
A 24.hu szerint az ellenzéki kampány összköltsége 3,5 milliárd forint körül mozgott.

Mint írják, ebből a hat párt összesen 1–1,2 milliárd forintot fedezett. Ez az összeg volt az, amit a közös lista, illetve az egyéni jelöltek után kaptak állami támogatásként.

A Mindenki Magyarországa a fennmaradó összeget biztosította, azaz mintegy 2,2–2,4 milliárd forintot – írja a portál. „Az utóbbi tétel több forrásból jött össze, nagyobb és egészen kis mikroadományok is érkeztek. 1,8 milliárd forint az Action for Democracy (AFD) nevű, az idén februárban alakult szervezettől érkezett. Az AFD állítása szerint külhoni magyar állampolgároktól gyűjtötte a támogatást, ám azt nem tudni, hogy pontosan kiktől” – teszi hozzá a 24.hu.

LMP: Senki sem tudott erről

Hirdetés

Ungár Péter, az LMP társelnöke a 24.hu-nak adott interjújában azt nyilatkozta a témában, hogy „ha tudtuk volna mi, LMP-sek, hogy ennyi külföldi pénz jött, akkor nem fizetünk be ennyit az ellenzéki kampányba. Akkor azt mondtuk volna, hogy oldják meg. Micsoda dolog ez?! Nem tudott erről senki. Ott voltam a pártelnöki találkozókon, és senki sem tudott erről.” Megjegyezte még:

Egyébként is hol látszódott ez a pénz? Mert a kampányban nem”

– fogalmazott az LMP társelnöke. Szerinte a pénzzel „valaki vagy elsétált, vagy a jó isten tudja, mire költötte, de eredményes kampány nem lett belőle.”

Többi párt: Semmit nem tudtunk, nekünk nem mondtak semmit

Hirdetés

A 24.hu meg szerette volna tudni, hogy a pártok mind úgy látják-e a kormányváltást szolgáló kampányba érkező támogatás ügyét, mint Ungár Péter, és megalapozott-e az LMP-s állítás, miszerint nem tudtak az amerikai pénzről.

Demokratikus Koalíció a portálnak a következő választ adta: „A DK nem kapott ilyen támogatást. Mi arról is a sajtóból értesültünk, hogy az MMM külföldi adományokban részesült, ezekről sem Márki-Zay Péter, sem a stábja nem tájékoztatott minket a kampány során. Maga Márki-Zay Péter is elismerte, hogy ezekből a támogatásokból egyik ellenzéki párt sem részesült, csak az MMM.”

Jobbikból nyáron kilépő Jakab Pétert is megkérdezték, aki a kampány ideje alatt vezette a Jobbikot.

Hirdetés
Jakab Péter azt mondta: „az említett pénzekről semmilyen tájékoztatást nem kaptam, így azok létezéséről nem tudtam.”

Momentum válasza is a fentiekhez hasonló volt. Az „említett források nem a Momentumhoz, hanem Márki-Zay Péter mozgalmához érkeztek, nem voltak róla érdemi információink, a létükről mi is ugyanabból a podcastből értesültünk, mint a nyilvánosság” – idézi a lila pártot a 24.hu.

Márki-Zay: Én az országot jártam, a költéseket nem én intéztem

A portál megkereste Márki-Zay Pétert is az ellenzéki pártok kijelentéseivel kapcsolatban. A volt baloldali kormányfőjelölt szerint, ha az amerikai mellett a magyar média tudta ezt a tényt már a kampányidőszakban is, akkor

kis esélyét látom, hogy az MMM kampányköltéseit a saját érdekükben naponta ellenőrző pártok előtt ez titok lett volna.

Én az országot jártam, a költéseket nem én intéztem és nem is én hagytam jóvá, hanem az a kampánymenedzsment, amely a napi döntéseket hozta, minden nap a hat párttal egyeztetve, így biztosítva például, hogy semmilyen tiltott pártfinanszírozás ne fordulhasson elő” – idézi a politikust a portál.

Márki-Zay hozzátette azt is,

hogy pontosan mire költöttük az összességében 2,5 milliárdos hazai és külföldi magyaroktól érkező támogatást, azt a 42 ezer soros tételes beszámolónkból még Ungár Péter és a DK is pontosan tudhatja”.
Forrás: mandiner.hu

Hirdetés