Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Közös hadgyakorlatot tart az orosz és belorusz légierő

Hirdetés

Moszkva és Minszk folytatja a regionális csapatösszevonás kiépítését, és közös légi és taktikai gyakorlatok megtartását tervezik Belarusz területén – közölte a köztársaság védelmi minisztériumának sajtószolgálata.

“A regionális csapatösszevonás (erők) kiépítése a szövetségi állam katonai biztonságának szavatolása keretében folytatódik. Ma, a jelenlegi helyzet alapján, ez a folyamat lépésről lépésre halad. Az Orosz Fegyveres Erők személyzete, fegyverei, katonai és speciális felszerelései továbbra is érkeznek a Belarusz Köztársaságba” – áll a közleményben.

Hirdetés

A védelmi minisztérium szerint a lőtérre érkező egységekkel további harcászati átigazítási tevékenységeket is terveznek.

“A Belarusz Köztársaság és Oroszország fegyveres erői légi egységeinek harci kiképzési szintjének javítása érdekében közös gyakorlatot terveznek” – pontosította a minisztérium.

Megjegyezték, hogy a gyakorlaton az orosz fél részéről a légierő egy katonai egysége vesz részt.

Hirdetés

A védelmi minisztérium emlékeztet arra is, hogy a regionális haderőcsoport belorusz és orosz komponenseinek közös kiképzése integrált jellegű, és nemcsak a harci komponensre, hanem az összes támogató rendszerre is kiterjed.

Tavaly októberben Alekszandr Lukasenko kijelentette, hogy a helyzet súlyosbodása miatt a szövetségi állam nyugati határainál kialakult helyzet miatt megállapodott Vlagyimir Putyinnal a regionális erők csoportjának bevetéséről. A köztársaság védelmi minisztériuma akkoriban pontosította, hogy az orosz katonák teljes létszámát valamivel kevesebb mint kilencezerre tervezték. A belorusz-orosz katonai csoportosulás részeként Oroszországból mintegy 170 harckocsi, akár 200 páncélozott harcjármű, akár 100 ágyú és 100 milliméter kaliber feletti aknavetők érkezik.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elmondta, hogy Moszkva és Minszk október 22. óta folytatja a regionális erőcsoport alakulatainak és egységeinek harci összehangolását Belarusz területén.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés