Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthonSport

Az MLSZ megerősítette: mégis lehetnek nagy-magyarországos zászlók a válogatott meccsein

Hirdetés

Az MLSZ kedden bejelentette, hogy engedélyezi a Nagy-Magyarországot ábrázoló térképeket tartalmazó molinók és zászlók bevitelét a Puskás Arénába csütörtökön az észtek, majd hétfőn a bolgárok elleni mérkőzésekre. Romániában óriási vihart kavart a döntés, amelyről kiderült, nem az UEFA engedélye, hanem az állásfoglalása, illetve a FARE véleménye alapján született meg. A magyar szövetség szerdán este közleményben tiszta mindezt, és kitart a határozata mellett.

A Magyar Labdarúgó-szövetség szerdán este hosszú közleményben tisztázta, hogy kitart, és miért tart ki a döntése mellett, amely szerint a Nagy-Magyarország térképét tartalmazó molinók és zászlók megjelenhetnek a magyar válogatott mérkőzésein. Az MLSZ ezt kedden jelentette be, ám több félreértés is napvilágot látott, Romániában pedig valóságos hisztéria tört ki a döntés miatt. A Magyar Nemzet is megírta, hogy egy román lap kérte az UEFA állásfoglalását, és azt a választ kapta, hogy az európai szövetség nem engedélyezte a szimbólum megjelenítését, az továbbra is fegyelmi vizsgálattal jár.

Hirdetés

Az MLSZ a közleményben kijelenti, hogy az UEFA valóban nem adott ki ilyen engedélyt:

„Megismételjük tehát, hogy az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor

az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.”

Hirdetés

Az MLSZ az UEFA-val szorosan együttműködő rasszizmus ellen küzdő szervezet, a FARE álláspontját is nyilvánosságra hozta, a szövetség közleményében angolul szereplő szöveg erről szól magyarul:

„A Nagy-Magyarország-térkép transzparenseken való megjelenítése önmagában nem tekinthető olyan diszkriminációs cselekménynek, amely miatt a nemzetközi labdarúgó-szövetség – az UEFA vagy a FIFA – számára feljelentést kellene tenni.

A zászló más szimbólumokkal vagy énekekkel, illetve viselkedéssel való megjelenítése azonban a transzparensre vonatkozó feljelentést vonhat maga után. Ez különösen akkor áll fenn, ha az egyéb szimbólumok (vagy énekek és viselkedés) észszerűen idegengyűlölőnek és ultranacionalistának minősülnek, amelyek célja Magyarország szomszédainak nemzetközileg elismert területének megtagadása, vagy a szimbólumok és énekek szélsőjobboldali csoportokkal és gyűlöletszimbólumokkal hozhatók kapcsolatba.”

Hirdetés

A közleményben szerepel az is, hogy a magyar szövetségnek jó a kapcsolata a románnal (FRF), amely egyedül értelmezte félre a történteket, és az MLSZ levélben tájékoztatta az FRF-et, hogy jelen esetben nem a román szövetség kompetenciájába tartozik az MLSZ által meghozott döntés megítélése és kommunikációja.

A lényeg azonban az, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért az MLSZ engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét.

Forrás: MNO

Hirdetés

Hirdetés