Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Siralmas állapotban van a német hadsereg

Hirdetés

A német kormány az orosz–ukrán háború kitörése óta fokozott figyelmet fordít a hadsereg fejlesztésére. Elvileg e célra száztízmilliárd eurót költhetnének el, de a politikai viták miatt eddig nem nyúltak e forráshoz. A helyi tartalékos katonák szövetségének vezetője szerint a behívható csapatok messze nem felelnek meg a céloknak.

Csak papíron létezik a német hadsereg tartalékos szárnya, ezeknek a csapatoknak nincs megfelelő felszerelése, és nem részesültek megfelelő kiképzésben – adta hírül a V4NA hírügynökség nyomán a Híradó.hu. Mint a beszámolóban olvasható, bár Berlinben ezeket az erőket a modernizációs terv fontos részének tekintik, de ez jelenleg inkább csak remény.

Patrick Sensburg nyugalmazott alezredes, a CDU egykori parlamenti képviselője a Stuttgarter Zeitung című német lapnak kifejtette, véleménye szerint a tartalékosokat rosszul irányítják, és jelentősen alulfinanszírozzák. A hivatalosan nyilvántartott mintegy 930 ezer fős létszámhoz képest – amely azért ilyen magas, mert a törvény szerint mindenki, aki korábban katonai szolgálatot teljesített, élethosszig ebbe a kategóriába esik – csak mintegy 34 000 személy vett részt nemrégiben kiképzésen, vagy minősül aktívnak – fogalmazott az alezredes.

Hirdetés

Az érintetteknek a reguláris erőknél kell könyörögniük az egyenruháért, még a rutinszerű kiképzés, például a céllövészet gyakorlása is nehézkes, és nincsenek járműveik sem. Sensburg szerint a tartalékosok legfeljebb civil autókat használhatnak, és ami a legbizarrabb, a harckocsi-parancsnokok nem kapnak igazi tankokon kiképzést.

Boris Pistorius védelmi miniszter április elején egy interjúban arról beszélt, nem számít arra, hogy a Bundeswehr felszerelési hiányosságai hamarosan megszűnnek. Sőt, a szociáldemokrata tárcavezető szerint a gondokat 2030-ig nem lehet teljesen megszüntetni.

Forrás: Magyar Hírelap

Hirdetés
Hirdetés