Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Vajon miről tárgyalt egy órán át Zelenszkij Macronnal?

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij egyórás megbeszélést folytatott francia kollégájával, Emmanuel Macronnal, ahol a frontvonalon kialakult helyzetről és az országok közötti védelmi együttműködésről tárgyaltak.

“Az Emmanuel Macronnal folytatott egyórás beszélgetés során érdemben és hatékonyan megvitattuk az Ukrajna és Franciaország közötti védelmi együttműködést. Részletesen tájékoztattak a fronton kialakult helyzetről” – írta Zelenszkij a TELEGRAM-csatornáján.

Megjegyezte, hogy külön tárgyaltak a békeformuláról és annak további lépéseiről.

Hirdetés

Korábban Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő megjegyezte, hogy Zelenszkij úgynevezett “békeformulájának” “semmi köze a békéhez”. Szavai szerint “ez nem más, mint egy sor ultimátumszerű, a valóságtól elrugaszkodott követelés Oroszország felé. Ezek között szerepel a csapatok kivonása az orosz régiókból – a DNR, az LNR, Zaporozsje és Herszon régió, sőt a Krím, a jóvátétel kifizetése és a nemzetközi bíróságok előtti megjelenés. Az ukrán “formula” célja, hogy a Nyugat segítségével elérje Oroszország kapitulációját.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnának történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy az Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmazó szállítmányok legitim célpontot jelentenek Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok “a tűzzel játszanak” azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A Kreml szerint a nyugatról Ukrajnába irányuló fegyveráramlás nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással jár. Lavrov azt is mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, “többek között nemcsak fegyverek szállításával, hanem a személyzet kiképzésével is… az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén”.

Oroszország 2022. február 24. óta katonai különleges műveletet folytat Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök feladatának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven át visszaéléseknek, népirtásnak tett ki”. Az elnök szerint a művelet végső cél a Donbassz felszabadítása és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtése.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés