Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Hirdetés

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának – jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere.

Megjegyzései azután hangzottak el, hogy Kijev figyelmeztetett: több nehézfegyverre lenne szüksége egy Oroszország elleni ellentámadáshoz.

“Nem látok olyan forgatókönyvet, amelyben lehetséges lenne további Leopárdokat küldeni [Ukrajnának] a bejelentetteken túl” – mondta Pistorius a Welt am Sonntag című német lapnak.

Hirdetés

Hogy világos legyen, más nemzetekhez hasonlóan mi is csak korlátozott készlettel rendelkezünk. Szövetségi védelmi miniszterként nem adhatok át mindent, amink van.

A miniszter kijelentette, hogy “a meglévő hiányosságokat [Németország saját hadseregében] nem lehet 2030-ig teljesen megszüntetni… Ez évekbe fog telni”.

“Középtávon azonban úgy gondolom, hogy lehetséges lesz Ukrajna igényeinek kielégítése” – mondta Pistorius. Hozzátette, hogy a német védelmi iparnak fel kell gyorsítania a harckocsik és más nehézfegyverek, köztük az önjáró tarackok gyártását.

Hirdetés

“A további felszerelésekre jelenleg nagyobb szükség van, mint bármikor korábban”.

Pistorius szerint Berlin és európai szövetségesei két zászlóaljnyi Leopard 2, azaz valamivel több mint 60 jármű szállítására kötelezték el magukat. Megismételte, hogy jövőre az uniós országok több mint 100 darabot szállítanak a régebbi típusú Leopard 1 harckocsiból is.

Ukrán tisztviselők tavaly év végén kijelentették, hogy Kijevnek legalább 300 modern harckocsira, valamint több száz más páncélozott járműre és tüzérségi lövegre van szüksége. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ebben a hónapban arra figyelmeztetett, hogy Kijev nem tud hatékony ellentámadást indítani az orosz csapatok ellen megfelelő mennyiségű nyugati fegyverzet nélkül.

Hirdetés

Néhány európai országnak gondot okoz, hogy elegendő harckocsit találjon, amelyet Ukrajnának adományozhat. Svájc a múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy Németország hivatalosan felkérte, hogy adják vissza a német gyártónak, a Rheinmetallnak egy adag kivont Leopard 2-t, hogy Berlin feltölthesse saját készleteit. A német média eközben arról számolt be, hogy a felszereléssel kapcsolatos problémák miatt a Bundeswehr rosszul készült fel arra, hogy teljesítse egyes NATO-tagsággal kapcsolatos kötelezettségeit.

Németország katonai segélyének mértéke bírálatokat váltott ki a szomszédos Lengyelországból, amelynek miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki a múlt héten azzal érvelt, hogy Berlin nem volt “olyan nagylelkű, mint amilyennek lennie kellett volna” az Ukrajnának nyújtott fegyveradományok tekintetében.

Moszkva korábban azt mondta, hogy a nyugati fegyverek szállítása csak meghosszabbítja a konfliktust, de nem változtatja meg annak menetét vagy kimenetelét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a NATO által szállított tankok “elégnének” a csatatéren.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

 

Hirdetés

Hirdetés