Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Újabb dráma a gátrobbantás miatt: leállt a zaporizzsjai atomerőmű

Hirdetés

A kahovkai gát felrobbantását követő áradás, valamit az erőmű környéki lövöldözés miatt leállították a zaporizzsjai atomerőmű hatodik, még működődő blokkját – írta a SKy News.

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű utolsó működő reaktorát biztonsági intézkedésként „hideg leállásba” helyezték – írta a portál.

Az ukrán Enerhotaom szerint a lépést a telephely közelében történt lövöldözés is indokolta, amely károkat okozott a felsővezetékekben.

Hirdetés

Az oroszok által megszállt erőmű – Európa legnagyobb reaktora – hat reaktora közül ötöt már korábban leállítottak.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta: a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt.

Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez. Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben.

Hirdetés

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, és jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat korábbi bejelentése szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség.

Forrás: Origo

Hirdetés

 

Hirdetés