Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Szlovák politikusok egy vitában egyszerre dicsérték és szidták Orbánt

Hirdetés

Heves vitát váltott ki Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszéde, amelynek egy részében Szlovákiáról mint elszakított területről beszélt.

A szlovák SNS elnöke és a SaS alelnöke egy politikai vitaműsorban ütköztették érveiket a magyar miniszterelnökkel és politikájával kapcsolatban.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke és Branislav Gröhling, a Szlovák Nemzeti Tanács (SaS) alelnöke a minap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről vitatkozott TA3 V politike című műsorában.

Hirdetés

A Standard beszámolója szerint – amit az Index szemlézett – Danko azzal kezdte a beszélgetést, hogy szerinte a magyar miniszterelnöknek megvan a saját történelemszemlélete, de nem ért egyet azzal, hogy Szlovákia egy „elszakított terület” lenne. Szerinte a múltban a magyarok is sok hibát elkövettek, és reméli, hogy ezek a jövőben nem ismétlődnek majd meg.

Ugyanakkor elmondta, hogy Orbán Viktor valóban sokat tett a magyarokért, ami rá is inspirálóan hat. Mint mondta, szeretné, ha egyszer ő is ugyanezt véghez vihetné a szlovákokért. „De ez nem jelenti azt, hogy a példaképemként bálványozom” – tette hozzá Danko.Branislav Gröhning azonban saját elmondása szerint inkább a nyugati vezetőktől tanulna, nem pedig Orbántól vagy Vlagyimir Putyintól.

Ez a kijelentés nem volt helytelen, de nem Orbán szájából kellett volna elhangoznia. Danko is azt a fajta politikát akarja csinálni, amit Orbán csinál, és Fico is ugyanezt csinálta. Ez a diktatúra, a korrupció vagy a lopás politikája. Ha pedig ezt leplezni akarod valamivel, akkor ilyen témákat hozol fel, támadod az Európai Uniót, a kisebbségeket vagy éppen az elnököt – fogalmazott a SaS alelnöke.

Hirdetés

Gröhning szerint vicces, hogy Danko azt állítja, Oroszország nem agresszor, és Ukrajnának át kellene adnia a megszállt területeket, „ha viszont Orbán mondja ezt Szlovákiáról, akkor meg úgy tesz, mintha kiállna az ország mellett, és a mellét veri”.

Hirdetés
Hirdetés