Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekSportVilág

Ukrajna közölte az olimpiai indulásának feltételei, különben bojkottálja a párizsi játékokat

Hirdetés

Az ukrán sportolók csak akkor vesznek részt a 2024-es párizsi olimpián, ha az orosz és belorusz sportolóknak megtiltják, hogy nemzeti zászlóik alatt szerepeljenek – jelentette ki Vadim Hutcajt kijevi sportminiszter a Kyodo Newsnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

“Ha az Oroszországi Föderáció és Belarusz a saját zászlaja alatt fog részt venni, akkor mi nem veszünk részt ezen az olimpián” – mondta Hutcajt a hírügynökségnek.

Az év elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy felülvizsgálja az Oroszországból és Belaruszból érkező összes sportolóra vonatkozó általános tilalmat, és bizonyos “ajánlások” mellett engedélyezi számukra a nemzetközi versenyzésre való visszatérést.

Hirdetés

A javaslatok között szerepel, hogy az orosz és belorusz sportolók nemzeti zászlójuk és himnuszuk nélkül versenyezzenek. Emellett nem állhattak szerződésben az orosz vagy belorusz hadsereggel vagy biztonsági szolgálatokkal, és soha nem támogathatták nyilvánosan Oroszország ukrajnai hadműveletét.

A NOB tisztviselői azt is megjegyezték, hogy az ajánlások csak az egyéni sportolókra vonatkoznak, a csapatokra nem, amelyek továbbra is tilalom alatt maradnak.

Ukrajna, valamint több más európai állam, például Lengyelország és Németország kezdetben elutasította a NOB döntését. Volodimri Zelenszkij ukrán elnök az olimpiai játékok, valamint minden olyan nemzetközi verseny teljes bojkottjára szólított fel, amelyen orosz és belorusz sportolók vehetnek részt.

Hirdetés

Kijev azonban a múlt hónapban enyhített álláspontján, és zöld utat adott az ukránok számára, hogy felléphessenek a nemzetközi versenyeken, amennyiben az oroszok és a beloruszok semleges sportolóként vannak jelen.

Moszkva elítélte a NOB ajánlásait, “ésszerűtlennek, jogilag semmisnek és túlzónak” nevezve azokat. Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint a semleges zászló alatt való versenyzésre vonatkozó követelmény emberi jogi visszaélést jelent, valamint az olimpiai alapelvek és az ENSZ Alapokmányának megsértését.

A 2024-es olimpiai játékokat július 26. és augusztus 11. között rendezik meg Párizsban. A NOB már minden országnak meghívást küldött, kivéve Oroszországot és Belaruszt. A két nemzet sportolóinak részvételének kérdése továbbra is megoldatlan.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés