Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Újabb információk az orosz szuperfegyverről: sokkal súlyosabb gondokat okoz, mint gondolták

Hirdetés

Olekszandr Kovalenko, az Információs Ellenállás nevű ukrán civil szervezet katonai és politikai szakértője nyomon követte az iráni gyártmányú orosz Sahed-136-os drónok ukrajnai használatát, és megállapította: eddig nem látott intenzitással és hatékonysággal használják őket az orosz csapatok, – írja a Portfolio.

Szeptemberben minden rekord megdőlt:

Oroszország egy hónap alatt 521 darab Sahed-et indított útnak Ukrajna irányában.

Hirdetés

Korábban ez a szám 413 volt (2023 május), ezt követően júniusban 197, júliusban 246, majd augusztusban mindösszesen 167 darab indításról tudunk.

Kovalenko állítása szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez a szám az oroszországi gyártás beindulásának, vagy az iráni előállítás felpörgetésének következménye. Az ukrán szakértő szerint az orosz sorozatgyártást a csempészett alkatrész-ellátás hiányosságai, az iránit pedig az automatizált gyártósorok hiánya hátráltatta.

Szerinte Irán jelenleg 150-200 darab ilyen fegyvert képes előállítani havonta, a háborút megelőző 50 darabhoz viszonyítva, így a korábbi alacsonyabb intenzitás egyfajta orosz felhalmozásra utalhat.

Hirdetés

Kovalenko felhívja a figyelmet arra is, hogy a szeptemberi csapások a kevésbé védett területeket, így Odessza térségét és a dunai kikötői infrastruktúrát sújtották, és megjegyzi, hogy a nyugati partnerek további légvédelmi eszközöket kellene biztosítaniuk a Sahed-támadások kivédésére.

Portfolio nyomán

 

Hirdetés
Hirdetés