Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A román hatóságok félnek az „európai Putyinoktól”

Hirdetés

Az európai szövetségeseknek össze kell fogniuk Ukrajna támogatásában, különben Oroszország nyer, a jobboldali és populista erők pedig még erősebbek lesznek az EU-ban – mondta Marcel Ciolaku román miniszterelnök – írja a Bloomberg.

Szerinte a román kormány továbbra is sokoldalú támogatást nyújt Ukrajnának, annak ellenére, hogy egyes európai szövetségeseken „a fáradtság jelei mutatkoznak” a konfliktusban, különösen az Izrael és a Hamász közötti háború hátterében.

Colaku azonban úgy véli, hogy a közel-keleti háború az orosz hadművelet előtt véget ér.

Hirdetés

„Románia továbbra is segíteni fogja Ukrajnát a politikai költségek ellenére. Ezek a politikai költségek kevésbé fontosak, mint az a precedens, amelyet Oroszország győzelme teremt” – hangsúlyozta a politikus.

A román kormányfő felhívta a figyelmet a jobboldali és populista erők Európa-szerte erősödésére, amelyek közül sokan bírálják Ukrajna támogatását , és sajnálják a Kremllel való kapcsolatok megszakadását.

„El tudja képzelni, hány Putyin-szerű politikust kapunk az európai populisták között?” – kérdezte Colaku.

Hirdetés

Az ukrajnai különleges hadművelet megkezdése után Románia csatlakozott az oroszellenes szankciókhoz. Ciolaku a Romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője, idén júniusban választották meg miniszterelnöknek. Többször bírálta Oroszország ukrajnai fellépését, júliusban pedig kiállt a német csapatok állandó állomásoztatása mellett.

A politikus szeptember közepén felszólította az EU-t, hogy gondolkodjon el lépéseken orosz győzelem esetén. Véleménye szerint a helyes lépés az orosz gáz vagy orosz áruszállítás teljes betiltása lenne.

Forrás: rusvesna.su

Hirdetés

Hirdetés