Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Az egyik BRICS-tagállam rekordmennyiségű orosz olajat vásárolt

Hirdetés

Oroszország októberben rekordmennyiségű nyersolajat szállított Brazíliába, ezzel az ország harmadik legnagyobb szállítójává vált – jelentette pénteken a RIA Novosztyi a szállítmányozási adatokra hivatkozva.

A latin-amerikai ország kétéves szünet után szeptemberben kezdte újra a nyersolajimportot Oroszországból – írta a hírügynökség.

Moszkva októberben 207 000 tonna nyersolajat exportált 133 millió dollár értékben, mivel az új piacok kiépítésére irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként igyekszik megerősíteni vezető üzemanyag-exportőrként betöltött pozícióját a BRICS-társországban.

Hirdetés

Az októberi szállítás volt a legnagyobb legalább 1997 óta mind mennyiségben, mind értékben, mivel korábbi statisztikák nem állnak nyilvánosan rendelkezésre – jegyezte meg a RIA. Ezt megelőzően Brazília rekordmennyiségű orosz kőolajvásárlása 2002 májusában volt, amikor elérte a 139 800 tonnát.

A megnövekedett export segített abban, hogy Oroszország a múlt hónapban Brazília harmadik legnagyobb olajszállítójává vált az Egyesült Államok (346 millió dollár) és a szomszédos Guyana (187 millió dollár) mögött. A latin-amerikai ország öt legnagyobb nyersolajszállítója közé tartozik még Algéria (112 millió dollár) és Szaúd-Arábia (98 millió dollár).

Brazília mellett két másik BRICS-ország, India és Kína vált az orosz olaj legaktívabb vásárlójává, mióta az EU és a G7-ek árkorlátozással kísért embargót vezettek be az orosz olajra és kőolajtermékekre.

Hirdetés

Elemzők szerint a kedvezményes árú orosz olaj pénzügyi előnyt jelent Brazília számára, mivel kormánya a közlekedési üzemanyagok költségeinek csökkentéséért küzd.

Forrás: Origo

Hirdetés
Hirdetés