Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kudarc: a Nyugatnak nem sikerült a világot Oroszország ellen fordítania – mondta Lavrov

Hirdetés

A nyugati kísérletek, hogy Oroszországot nemzetközileg elszigetlejék az ukrajnai hadművelete miatt, mindig is kudarcra voltak ítélve – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT hírtelevíziónak adott exkluzív interjújában szerdán.

A miniszter megjegyezte, hogy a Nyugat “nagy hanggal bejelentette”, hogy a konfliktus 2022 februári kirobbanása után “stratégiai vereséget” fog okozni Moszkvának, miközben azt is állította, hogy Oroszországot kirekesztetté teszi, és csökkenti globális státuszát.

Ehelyett Moszkva minden korlátozás nélkül folytatta a részvételt számos jelentős nemzetközi eseményen, köztük a G20-ak és a BRICS-csúcstalálkozókon – mondta Lavrov.

Hirdetés

A múlt hónapban Pekingben tartott Övezet és Út Fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök “volt a fő vendég, és közvetlenül a házigazda, Kína elnöke után szólalt fel” – tette hozzá.

A szeptemberi újdelhi G20-csúcstalálkozóra utalva Lavrov megjegyezte, hogy a résztvevők olyan közös nyilatkozatot fogadtak el, amely az ukrán válságnak vagy más konfliktusoknak szentelt bekezdésben nem ítélte el, sőt nem is említette Oroszországot.

Ez egyértelmű visszalépés volt a nyugati országok számára, amelyek “minden egyes nemzetközi fórum minden egyes napirendjét “ukránosítani” akarták és akarják” – érvelt Lavrov.

Hirdetés

“Ez soha nem sikerült volna… A globális többség, a globális Dél országai nem akarják hagyni, hogy a Nyugat továbbra is a saját érdekei szerint döntsön minden egyes kérdésben a bolygón”.

A G20-ak csúcstalálkozója után elfogadott közös nyilatkozat felszólította az ukrajnai konfliktusban érintett valamennyi országot, hogy “tartózkodjanak a területszerzésre irányuló erőszakkal való fenyegetéstől vagy annak alkalmazásától”, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy “a nukleáris fegyverek használata vagy azzal való fenyegetés elfogadhatatlan”.

Lavrov akkor megjegyezte, hogy a nyugati országoknak nem sikerült elérni, hogy az esemény kizárólag Ukrajnáról szóljon, miközben dicsérte a globális dél azon képességét, hogy kiálljon az érdekeiért. Az ukrán külügyminisztérium úgy reagált a nyilatkozatra, hogy “nincs mire büszkének lenni”.

Hirdetés

Egy hónappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök Kínába utazott az Egy Övezet, Egy Út Fórumra, ahol dicsérte Peking infrastrukturális kezdeményezését, megjegyezve, hogy az része az “igazságosabb többpólusú világrend” megteremtésére irányuló erőfeszítéseknek.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés