Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Washington Post: az amerikai hadsereg az USA által betiltott orosz olajat használja

Hirdetés

A Pentagon megkerüli Washington saját Oroszország elleni szankcióit, mivel továbbra is vásárol az Oroszország olajából készült kőolajtermékeket, amelyek a folyamatban lévő embargó ellenére kerülő úton jutnak el az amerikai katonai beszállítókhoz – derült ki a Washington Post (WaPo) kedden közzétett vizsgálatából.

Az orosz olajból készült kőolajtermékek továbbra is a Pentagon egyik kulcsfontosságú üzemanyag-beszállítóján, a Motor Oil Hellas görögországi, Égei-tengeri finomítóján keresztül érkeznek. A létfontosságú üzemanyagot az orosz fekete-tengeri kikötőkből egy törökországi olajtároló létesítményen keresztül küldik – írta a lap a hajók nyomkövetésére vonatkozó adatokra hivatkozva.

Az útvonal állítólag segített leplezni az olajtermékek orosz eredetét, mivel azok “többször gazdát cseréltek, mielőtt Görögországba érkeztek”.

Hirdetés

Papíron a Motor Oil Hellas finomító a törökországi Dortyol hajózási terminálról szerezte be az üzemanyagot.

A hajókat követő nyilvántartásokból és a kereskedelmi adatokból kiderült, hogy az orosz kőolajtermékekre vonatkozó uniós és G7-szankciók tavaly februári életbe lépése óta a Dortyolba irányuló orosz szállítások összesen 2,7 millió hordót tettek ki, ami a tengeren szállított fűtőolaj több mint 69%-a.

“Nem látok más lehetséges következtetést, mint hogy az orosz üzemanyag a Motor Oil Hellashoz kerül” – mondta Robert Auers, az RBN Energy kutatócég finomított üzemanyag-piaci elemzője, aki megerősítette az amerikai lap értesüléseit.

Hirdetés

A Post szerint idén legalább öt szállítmányt küldött Oroszországból a Dortyol terminálra eredetileg az orosz olajipari nagyvállalat, a Rosznyefty. A tartályhajókra való berakodás után mindegyik szállítmányt egy egyesült arab emírségekbeli cég vásárolta meg, derült ki a kereskedelmi adatokból.

Az üzemanyagot már nem jelölték oroszként, amikor megérkezett Görögországba, ahol finomítják és belekeverik az amerikai hadsereg által vásárolt készletbe.

“Az orosz eredetű olaj pontos mennyiségét a Pentagon által vásárolt termékekben nem lehetett meghatározni. Ezeket a termékeket többféle összetevő felhasználásával finomítják, amelyeket nem lehet mind nyomon követni a gyártás során” – jegyezte meg a Washington Post.

Hirdetés

Amióta az orosz olajjal szembeni amerikai embargó 2022. március elején életbe lépett, a Pentagon közel 1 milliárd dollár értékben kötött új szerződéseket a Motor Oil Hellasszal – írta a lap a szövetségi szerződéskötési adatokra hivatkozva.

Több mint egymillió hordó repülőgép-üzemanyagot is szállítottak a görög finomítóból kormányzati és vállalati vevőknek Olaszországba, Franciaországba, Spanyolországba és az Egyesült Királyságba az orosz olajtermékekre vonatkozó februári tilalom bevezetése óta – derül ki a hajók nyomon követéséről készült feljegyzésekből.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés