Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Sepsiszentgyörgyön készülnek „ünnepelni” a román soviniszták

Hirdetés

Az egyik szervező szerint őket „nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli”.

Maszol cikke szerint Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű román szélsőjobboldali szervezet vezetője Sepsiszentgyörgyre hívja követőit, hogy a székely városban ünnepeljék a Románia nemzeti ünnepének számító december 1-jét. A portálon kiemelik, hogy a rendezvény iránt érdeklődőket a már jól megszokott módon igyekszik feltüzelni a szélsőségesen magyarellenes brassói fogorvos, Mihai Tîrnoveanu.

A Nemzet Útja Egyesület minden erejét mozgósítja, hogy felvonja a román trikolórt az ország szívében!”

Hirdetés

– olvasható a felhívásban, amelyben leírja: egyesületük „a Kovásznáért és Hargitáért folytatott harcokban született”„Itt, az ország szívében és az ország szívéért vívtuk az első csatáinkat 2014 óta”, írja a nacionalista vezető, aki szerint őt nem a gyűlölet, hanem a román testvériség és a testvéri szeretet vezérli, ezért csatlakoztak hozzá támogatók az ország minden pontjáról, mert az „ország szívét” nem lehet „egyedül legyőzni”, írja Sepsiszentgyörgyre vonatkoztatva Tîrnoveanu.

„Nem mi vagyunk »kívülállók«”

Kifejtette, szerinte lázító mindaz, ami Kovászna vagy Hargita megyében „magyar struktúrát” jelent. „Nem, nem mi vagyunk »kívülállók«, hanem ők jönnek a román térfélen kívülről, 

Hirdetés

a budapesti kormány által közvetlenül koordinált, etnikai szempontok szerinti területi autonómiapolitikát szolgálva”

– fejtegeti a Nemzet Útja vezetője. Az esemény kapcsán Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Elítélem, mert azt gondolom, hogy árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye.”

Forrás: Mandiner

Hirdetés
Hirdetés