Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Vége, már az EU sem támogatná Ukrajnát

Hirdetés

Az Európai Unió azon javaslata, hogy mintegy 20 milliárd eurót költsön halált okozó támogatásokra Ukrajnának, néhány ország részéről ellenállásba ütközik, és jelenlegi formájában valószínűleg nem marad fenn – mondta több diplomata a Reutersnek az oroszhirek.hu szerint, megjegyezve, hogy Németország is azok közé tartozik, akik megkérdőjelezik a finanszírozási tervet.

Bár az EU külügyi vezetője, Josep Borrell július óta szorgalmazza a négyéves finanszírozási kezdeményezést, több tagállam nem vevő az ötletre, és vonakodnak ilyen jelentős összegeket ilyen hosszú időre előre lekötni – mondták a diplomáciai munkatársak.

„Németországnak sok kérdése volt, és jogosan. Nagyon sok pénzről van szó” – mondta egy magas rangú európai diplomata pénteken a Reutersnek. „Nem fogom még most halottnak nyilvánítani a dolgot. Természetesen mindig lehet javítani”.

Hirdetés

Az uniós védelmi miniszterek jövő heti brüsszeli ülésükön vitatják meg a finanszírozási tervet, miközben az unió egy külön javaslatot is megvitat, amely mintegy 50 milliárd eurós gazdasági támogatást nyújt Kijevnek.

Néhány tagállam ellenezte a pénzügyi támogatást, Orbán Viktor magyar miniszterelnök a múlt hónapban egy szavazáson megakadályozta a csomagot. A javaslatot „nem dolgozták ki megfelelően, és nem volt alkalmas arra, hogy komoly tárgyalások alapjául szolgáljon, ezért elutasítottuk” – mondta a miniszterelnök.

Szlovákia is megkérdőjelezte a Kijevnek nyújtott további támogatást a majdnem két éve tartó konfliktus után. Az újonnan megválasztott miniszterelnök, Robert Fico októberben újságíróknak nyilatkozva azt kérdezte:

Hirdetés

„Vajon Ukrajna finanszírozása megváltoztatta ennek a háborúnak a kimenetelét? Akkor fektessünk be még 50 milliárdot, és mindegy, mi történik” – tette hozzá retorikusan.

„Az a stratégia, hogy továbbra is oda öntjük a pénzt, havi 1,5 milliárd eurót, minden eredmény nélkül, és nekünk a saját forrásainkat kell csökkentenünk? Hiszen óriási problémáink vannak, és az állami kiadások is nehéz helyzetben vannak” – folytatta Fico.

A biztonsági segítségnyújtás is hasonló ellenállásba ütközhet, egy másik uniós diplomata a Reutersnek elmondta, hogy „egyes tagállamok számára az államháztartás realitása a realitás”. Egy harmadik tisztviselőre hivatkozva a hírügynökség hozzátette, hogy csökken annak a valószínűsége, hogy Borrell eredeti javaslatát elfogadják, de megjegyezte, hogy sok ország még mindig támogatja a lépést.

Hirdetés

Az Európai Bizottság szerint az EU összesen 83 milliárd euró katonai, gazdasági és humanitárius segélyt engedélyezett Ukrajnának az orosz katonai művelet 2022. februári kezdete óta. A nyugati bőkezűség ellenére azonban Kijev nyári ellentámadása nem érte el a kitűzött célokat: az orosz védelmi minisztérium becslése szerint Kijev csak június óta több mint 90 ezer katonát, valamint több mint 55 harckocsit és 1900 páncélozott járművet veszített.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés

Hirdetés