Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Amerikai szakértő a háborúról: ezért nyernek az oroszok – videó

Hirdetés

Larry Johnson katonai, biztonságpolitikai szakértőt, egykori CIA magasrangú alkalmazottat kérdezték a háború jelenlegi állásáról, a lehetséges fejleményekről. Számos korábbi írásában a szakértő már jó előre jelezte, hogy Oroszország legyőzése katonailag lehetetlen.

A nyugati katonai segítség elapadt és nem látható előre, hogy mikor indul újra. Azonban, ha újra is indul, nem lehet azt mondani, hogy a nyugati országok egy halom Patriot rendszeren, 155 milliméteres tüzérségi lőszeren ülnének, csak arra várva, hogy mikor küldhetik Ukrajnába, hanem már a lőszer beszerzéseiket is külföldről próbálják megoldani, elsősorban az USA – állítja a szakértő.

Arról nem is beszélve, hogy több konfliktus is van a világban (például a Gáza-övezet), ahova az USA szintén kénytelen küldeni fegyverrendszereket.

Hirdetés

„Mit tehet Európa az ügyben?” – kérdésre is érkezik a válasz:

Téves a szemléletmód, hogy Európában ki tudjanak képezni megfelelő mennyiségű ukrán katonát a harcokra,

abból az egyszerű képletből kiindulva, hogy Európában nincs egyetlen olyan egyenruhás sem, aki a II. világháború óta hasonló terepen katonai sikereket ért volna el, így azt, hogy Ukrajnában az ukránoknak milyen taktikát, milyen harctéri képességeket kellene elsajátítani, nem tudják megtanítani.

Hirdetés

Az úgynevezett ellentámadás során elveszített 70.000 ukrán harcost nem lehet hirtelen pótolni.

Ezzel szemben az oroszok 500.000 új önkéntest toboroztak, nem egyből dobják be őket a terepre, hanem fokozatosan képzik ki a harctéri tevékenységekre.13-14 hetes alapkiképzést követően az egyéni, harctéri specifikus képzés következik, így óriási képességbeli előnyük is van már az ukránokkal szemben, akiket 1-2 hét után már a harctérre vezényelnek.

A katonai helyzetről is elmondta, hogy a tavaly márciusi sikertelen béketárgyalásokat követően az oroszok újraterveztek és fegyverzeteiket megújították.

Hirdetés

A mostani helyzet pedig egyenes következménye a meghiúsult ukrán ellentámadásnak: az oroszok indítottak most egy offenzívát (mintegy 4-5 hete), naponta akár csak pár száz métert haladva, de folyamatosan törnek előre.

Igaz, hogy számos különbség van a második világháborúhoz képest, de valami olyasmit láthatunk most az oroszoktól, mint akkor – mondja a szakértő.

1944 nyarán volt ez az orosz taktika a németek ellen, amikor folyamatosan, egymás után támadásokat indítottak, mindig más helyszínen, teljesen összezavarva ezzel a németeket, valami ilyesmi, amit most az oroszok művelnek.

Hirdetés

Az idő, a pénz, a katonák száma – mindez az oroszok oldalán áll. Tárgyalás nem várható az oroszok részéről, egyelőre semmi nem kényszeríti erre őket.

A konfliktus folytatásának lehetséges változatait is érinti az elemző, amely az alábbi videon tekinthető meg:

Hirdetés

Forrás: Origo

Hirdetés