Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Medvegyev kiakadt: sosem szerettük a franciákat

Hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese reagált a francia külügyminisztérium kijelentéseire a Belgorod elleni csapásról, mint “önvédelemhez való jogról”, a külügyminisztérium képviselőit “szörnyszülötteknek” nevezte, és megjegyezte, hogy “soha nem szerettük a franciákat”.

Korábban a francia külügyminisztérium elutasította, hogy elítélje Ukrajna rakétacsapásait Belgorod ellen, amelyekben 25 ember meghalt és több mint 100 megsebesült, “jogos önvédelemnek” nevezve azokat.

“Sosem szerettük a franciákat. <…> És most már meg vagyunk győződve róla. Azt írta a francia külügyminisztérium: A Belgorod elleni, kazettás bombával végrehajtott csapás az “önvédelemhez való jog””. <…> Szörnyetegek.” – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.

Hirdetés

December 30-án délután a belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy az ukrán hadsereg rakéta-sorozatvetőkkel támadta meg Belgorod központját. A hétfő este közölt legfrissebb hivatalos adatok szerint az ukrénok csapásában 25 ember, köztük öt gyerek meghalt, 109 pedig megsebesült. Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a légvédelmi rendszerek elfogták az Vilkha rakétákat és a Vampire sorozatvető rakéták nagy részét; a lezuhant rakétákból több rakéta és rakétaroncs csapódott be Belgorodban. Mint a hadügyminisztérium megjegyezte, ha a Vilkha sorozatvetőkből származó kazettás lövedékek közvetlenül Belgorodot találták volna el, nem pedig azok törmelékei, a polgári áldozatok száma aránytalanul magasabb lett volna.

Belgorodot január 2-án, kedden ismét ukrán ágyúzás érte. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukrán erők a nap folyamán 17 saját tervezésű rakétát lőtt ki a városra és Belgorod térségére, amelyeket az orosz légvédelmi eszközök mindet lelőttek. Mint azt Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pontosította, a Belgorodot ért ukrán csapás egy ember halálát okozta, további öt ember pedig megsebesült.

Ami Belgorodban történt, az terrortámadás volt, célzott csapás a polgári lakosság ellen – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Szerinte az Oroszországi Föderáció válaszol Ukrajnának, de Oroszország katonai létesítményekre mér csapást.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés