Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az USA aggódik Zelenszkij és Zaluzsnij vitája miatt

Hirdetés

Az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és az ország fegyveres erőinek főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij közötti szakadás akadályozza Kijev katonai erőfeszítéseit – jelentette a Bloomberg az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

A Biden-kormányzat azt szeretné, ha Ukrajna “élesítené” az Oroszország elleni 2024-es harcra vonatkozó tervét – írta a hírügynökség a csütörtöki cikkben.

Washington azonban aggódik amiatt, hogy a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti “nézeteltérések lassítják az új stratégia kikristályosítására irányuló erőfeszítéseket” – mondták a források.

Hirdetés

A Bloomberg egyik beszélgetőpartnere szerint az Egyesült Államoknak világosan meg kell értenie Kijev terveit, hogy meghatározhassa, “hogyan tudja a legjobban összehangolni támogatását annak érdekében, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát a következő évben”.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó valószínűleg felveti a kérdést Zelenszkijnek a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozójának margóján – mondták a források. A hét elején Borge Brende, a WEF elnöke bejelentette, hogy az ukrán elnök részt vesz a január 15. és 19. között megrendezendő nagyszabású eseményen, hogy további pénzeket szerezzen.

A Bloomberg szerint Zelenszkij és Zaluzsnij között novemberben alakult ki “feszültség”, amikor az elnök felháborodott azon, hogy a tábornok a The Economist című lapnak adott interjújában patthelyzetnek nevezte az Oroszországgal folytatott harctéren kialakult helyzetet. Zaluzsnij később visszavonta megjegyzéseit, de “a feszültségek megmaradtak a vezetés egységének hivatalos állításai ellenére” – hangsúlyozta.

Hirdetés

Most is vitában állnak a mozgósítás miatt, amelyre azért van szükség, hogy feltöltsék az ukrán hadsereg sorait, ahol a veszteségek súlyosak – írta a Bloomberg. A jelentés kifejtette, hogy Zelenszkij késlelteti azt a törvényjavaslatot, amely csökkentené a sorkötelezettségi korhatárt, amit Zaluzsnij szorgalmaz.

A múlt hónapban az Ukrajinszkaja Pravda című napilap arról számolt be, hogy Zelenszkij a főparancsnokot megkerülve ad utasításokat a hadseregnek, Zaluzsnij pedig néha csak a beosztottjaitól értesül arról, hogy mit csinálnak a fegyveres erők. A források szerint ők ketten már hónapok óta vitában állnak egymással, de Kijev sikertelen ellentámadása csak tovább fokozta a feszültséget.

Decemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a NATO által előkészített és támogatott ukrán ellentámadás meghiúsítása az orosz hadsereg 2023-ban elért legfőbb célja volt.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg a miniszter szerint “folyamatosan egyre előnyösebb pozíciókat foglal el és minden irányban bővíti az ellenőrzése alatt álló területeket” a frontvonalon.

Kedden Szoigu bejelentette, hogy Moszkva becslései szerint Kijev veszteségei tavaly meghaladták a 215 ezer katonát és 28 ezer nehézfegyverzetű egységet.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés