Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A szankciók ellenére az Egyesült Államok továbbra is vásárol orosz olajat

Hirdetés

Az Egyesült Államok továbbra is vásárol orosz olajat annak ellenére, hogy az Oroszország-ellenes szankciók elkötelezett híve, és 2022 elejétől saját maga is megtiltotta az országból származó energiaimportot – jelentette csütörtökön az RBK hírportál az amerikai külkereskedelmi statisztikai adatbázis adataira hivatkozva.

A jelentés szerint az Egyesült Államok 2023 novemberében közel 10 ezer hordó orosz nyersolajat importált 749 500 dollár értékben. Bár Washington olajkorlátozásai, amelyeket az ukrajnai konfliktusra válaszul Moszkva ellen bevezetett szélesebb körű nyugati szankciók során vezettek be, tiltják az országból származó nyersolaj behozatalát, a pénzügyminisztérium külföldi eszközök ellenőrzéséért felelős hivatalának (OFAC) különleges engedélyei alapján mégis engedélyezik annak bizonyos mértékű beszerzését.

A novemberi behozatal vélhetően az első amerikai olajvásárlás volt közvetlenül Oroszországból a tilalom bevezetése óta.

Hirdetés

A Global Witness nemrégiben kiadott, a Kpler hajókövetési adatain alapuló jelentése szerint azonban az USA továbbra is harmadik országoktól vásárolja az orosz árut. Az agytröszt megállapította, hogy a tavalyi év első három negyedévében az USA 30 millió hordó üzemanyagot importált orosz olajjal működő finomítókból. Ezek a vásárlások az ügynökség által “finomítói kiskapunak” nevezett módon történtek, amely lehetővé tette, hogy az olaj az Egyesült Államokba kerüljön, miután Oroszországon kívülre szállították és finomították.

Az amerikai embargó mellett az orosz tengeri olajra a G7-ek és az EU árkorlátozása is vonatkozik. Ez a 2022 végén bevezetett intézkedés megtiltotta a nyugati vállalatoknak, hogy biztosítást és egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak az orosz nyersolajszállítmányokhoz, hacsak a rakományt nem a hordónkénti 60 dolláros árkorlátozáson vagy az alatt vásárolják meg, és hasonló korlátozásokat vezetett be az orosz kőolajtermékekre is. A felső határ 2023 októberéig nem került érvényesítésre, amikor az Egyesült Államok elkezdte megpróbálni bezárni a mechanizmus kiskapuit azáltal, hogy szankciókkal sújtotta azokat az olajszállító tartályhajókat és tengeri hajózási társaságokat, amelyeket azzal gyanúsítottak, hogy a G7/EU által meghatározott árhatár felett szállítottak orosz olajat.

Piaci szakértők szerint azonban az új korlátozások valószínűleg nem jelentenek komoly akadályt az orosz olajkereskedelemben.

Hirdetés

A számos korlátozás ellenére az orosz olajexport tavaly nagyjából 250 millió tonnát tett ki, 7%-kal többet, mint 2021-ben, az ukrajnai konfliktus és a nyugati szankciók előtt.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés