Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Pentagon: 1 milliárd dollár értékű Ukrajnába küldött fegyvernek veszett nyoma

Hirdetés

Több mint 1 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött kifinomult fegyverzetet rosszul követtek nyomon – áll a Pentagon főfelügyelőjének új jelentésében. A jelentés szerkesztett változatát csütörtökön hozták nyilvánosságra, egy nappal azután, hogy a dokumentumot benyújtották az amerikai kongresszusnak.

A vizsgálat az úgynevezett fokozott végfelhasználás-ellenőrzési (EEUM) eljárások Pentagon általi végrehajtását vizsgálta. Az EEUM korlátozott számú, rendkívül érzékeny és kifinomult felszerelésre és fegyverzetre vonatkozik, például vállra szerelhető rakétarendszerekre, kamikaze drónokra, éjjellátó eszközökre és más eszközökre.

A jelentés szerint az USA és “partnerországai” a becslések szerint 1,699 milliárd dollár értékben szállítottak Ukrajnának ilyen eszközöket. Annak ellenére, hogy a Pentagon és az ukrán hadsereg erőfeszítéseket tesz az említett felszerelések előírt leltározására, “továbbra is jelentős személyi korlátozások és elszámoltathatósági kihívások állnak fenn”. A teljes érték 59%-a, valamivel több mint 1 milliárd dollár, a jelentés szerint 2023. június 2-án még mindig nem megfelelően nyomon követhető – olvasható a dokumentumban.

Hirdetés

A jelentés szerint a megfelelő elszámoltathatóság hiánya “növelheti a lopás és az eltérítés kockázatát” az EEUM által megjelölt, kifinomult felszerelések esetében. Eddig a főfelügyelőt nem bízták meg annak kiderítésével, hogy a nem nyomon követett eszközöket valóban lopottá váltak-e.

“Értékelésünk hatókörén kívül esett annak megállapítása, hogy történt-e ilyen támogatás eltérítése” – olvasható a jelentésben.

A Pentagon főfelügyelője “jelenleg is rendelkezik Ukrajnában állomásozó személyzettel”, és továbbra is vizsgálja “az Ukrajnának nyújtott amerikai biztonsági segítségnyújtással kapcsolatos állítólagos bűncselekményeket”.

Hirdetés

A kollektív Nyugat által Ukrajnába bőkezűen ömlesztett katonai eszközökkel való visszaélésre és lopásra vonatkozó állítások már a Moszkva és Kijev közötti konfliktus korai szakaszában felmerültek.

Az országnak szállított kifinomult fegyverekről, például az Egyesült Államokban gyártott “Switchblade” kamikaze drónokról vagy NLAW vállról indítható páncéltörő rakétavetőkről jelentették, hogy könnyen megvásárolhatók a Darknet-en.

Az Ukrajnának szánt fegyverek a jelentések szerint a világ különböző pontjain zajló konfliktusok során is felbukkantak, beleértve az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között a Közel-Keleten zajló eszkalációt.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés