Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekTudományVilág

Putyin: Oroszország közel áll a rák elleni vakcina kifejlesztéséhez

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az orosz tudósok hamarosan rák elleni vakcinát hoznak létre, -írja a vg.hu.

Orosz tudósok közel járnak ahhoz, hogy rák ellenes vakcinát alkossanak, ami hamarosan elérhető lesz a betegek számára – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy moszkvai fórumon, mely a jövő technológiáiról szólt.

Az orosz elnök azt nem árulta el, hogy milyen típusú rák ellen nyújtana védelmet a küszöbön álló oltás és azok hatásmechanizmusát sem részletezte.

Hirdetés
In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin addresses the audience during the celebration of the 300th anniversary of the Russian Academy of Sciences in Moscow on February 8, 2024. (Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP)
Fotó: Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

Rák elleni vakcinát számos cég fejleszt. A német BioNTech a brit kormánnyal írt alá megállapodást, személyre szabott rák terápia kapcsán végzendő klinikai vizsgálatokról, de a Moderna és a Merck is fejleszt kísérleti rákellenes oltóanyagokat, melyek három év után megfelezték a betegség kiújulását és a halálozást a melanóma (bőrrák) esetében – írja a Reuters.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg hat engedélyezett vakcina van a HPV ellen, mely méhnyakrákot okoz, de a májrák kialakulásával veszélyeztető hepatitisz B ellen is készült már oltóanyag.

A koronavírus-járvány idején Oroszország gyorsan kifejlesztette saját vakcináját, a Szputnyik V-t, majd sok helyre tudták exportálni, köztük Magyarországra.

Hirdetés

Forrás: Vg.hu

Hirdetés