Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Reagált a Médiaszövetség a Klubrádió gyalázkodó véleménycikkére – Vizsgálat indult

Hirdetés

Visszataszítónak, felháborító és határozottan elítélendő a Klubrádió igazgatósági elnöke által a rádió honlapján közzétett publicisztika – írta közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ).

Arató András: Kurvák cseréje – ezzel az alpári címmel jelent meg publicisztika Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról vasárnap a Klubrádió honlapján.

Hirdetés

A MNMSZ szerint Arató András egy viccesnek szánt irományában a szakma és a jóízlés minden szabályán átlépve minősíthetetlenül sértő stílusban írt a lemondott köztársasági elnökről és a volt igazságügyi miniszterről.

Az eredetileg „Kurvák cseréje” címet viselő, aztán óvatosságból átcímezett, de hangvételében még mindig ugyanolyan alávaló fércdolgozat kocsmai stílusban, minősíthetetlen hangvételben ír a két távozó politikusról, nőiségükben külön és kifejezetten megalázva őket.

Hirdetés

Ennek a minősíthetetlen fröcsögésnek a jogi értelmezése Médiaszövetség szerint nem is kérdéses: ismeretes, hogy elvben

ugyan egy közéleti szereplőnek hivatalból többet kellene elviselnie, mint egy átlagembernek, de amikor egy vélemény ennyire indokolatlanul és alávalóan bántó, akkor már valóban azt kell meg állapítanunk, hogy túljutottunk a normalitás minden határán.

A szervezet szerint a női egyenjogúság és a női méltóság felkent harcosai most is meg meg kellene szólalni elveik védelmében.

Hirdetés

Hangsúlyozták: a vélemény szabadsága nem gázolhat el alapvető jogokat, a megszégyenítés semmilyen formában nem szerepelhet egy újságíró eszköztárában.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólít minden tisztességes, jóérzésű és valóban írástudó újságírót, hogy a szakma öntisztulásának jegyében határolódjon el Aratótól, a MÚOSZ-t – amelynek Arató természetesen oszlopos tagja – pedig arra, hogy haladéktalanul indítson etikai vizsgálatot az ügyben.

Vizsgálat indult, miután a Klubrádió szerzője lekurvázta Novák Katalint és Varga Juditot

Hirdetés

Tényi István szerint a köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti.

Tényi István becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tesz a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen, miután a Klubrádióban megjelent Arató András véleménycikke, melynek az volt a címe: „Kurvák cseréje”. Tényi indoklása szerint az Alaptörvény 12. cikk első bekezdése alapján a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

Hirdetés

Állítása szerint az államfő sérthetetlensége alkotmányjogi jogállásából következik, nevezetesen abból, hogy a köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

A köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti – olvasható.Tényi István szerint elengedhetetlen annak a büntetőjogszabálynak a megalkotása, amely a köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megfelelően szankcionálja. Úgy gondolja, hogy ettől függetlenül „az ilyen magatartások határozott és feltétlen elítélésével nem késlekedhetünk”. Megjegyezte, nemegyszer hallani az Országgyűlésben patetikus szónoklatokat a köztársaságról, a köztársaság veszélyeztetéséről és a köztársaság védelméről, ugyanakkor, amikor a köztársaság elnökét éri méltatlan támadás, az Országgyűlés néma marad.

A Magyar Nemzet a bejelentést idézve azt írja, a szóvá tett magatartás az államfő személyén keresztül magát az országot sérti, az ország alkotmányos berendezkedésének, tiszteletben tartásának hiányáról tanúskodik.

A köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megengedhetetlennek, alkotmányos rendünkkel összeegyeztethetetlennek tartom– fogalmazott Tényi István, megjegyezve, az Alaptörvény a köztársasági elnök személyének sérthetetlenségét nemcsak deklarálja, hanem felelőtlenségének határait is meg határozza.

Tényi szerint azt is ki kell vizsgálni, hogy a kijelentések kimerítik-e a büntető törvénykönyv 227. paragrafusának második bekezdésének b) pontjába ütköző becsületsértés vétség gyanúját.

„Indítványozom, hogy – rágalmazás vétség gyanúja esetén – a Pesti Központi Kerületi Bíróság küldje meg a bejelentést – a magánvád előterjesztésére jogosult személy miatt – a Köztársasági Elnök, illetve Varga Judit országgyűlési képviselő részére. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem. Az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatás kérek” – zárta az indoklását Tényi István.

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés