Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Hátba támadta Moszkvát egyik legfontosabb partnere, súlyos bevételkiesést okozva

Hirdetés

A Global Terminal Services (GTS), a törökországi Dörtyol terminál üzemeltetője értesítette ügyfeleit, hogy nem fogad el több árut Oroszországból, ami jelentős csapást jelent Moszkvának a fokozódó szankciós nyomás közepette. Eddig Törökországon keresztül az oroszok hatékonyan játszhatták ki az uniós és G7-es szankciókat, így komoly pénzügyi veszteséget okozhat a lépés, írja a Portfólió.


Fotó: Muhammed Selim Korkutata/Anadolu/Getty Images

A Dörtyol olajterminál, amely 2023-ban rekordmennyiségű orosz importot tapasztalt, a továbbiakban nem fogad semmilyen orosz szállítmányt. A török hatóságok az Egyesült Államok és az Európai Unió szigorodó szankciói miatt döntöttek a Moszkvának fájdalmas lépésről.

Hirdetés

Míg Törökország 2022-ben az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat követően az orosz olaj és üzemanyag jelentős importőrévé vált, az ország most a geopolitikai nyomásra adott válaszként inkább nyugati partnereinek enged. A GTS azon döntése, hogy megszakítja kapcsolatait az orosz olajjal, a szankciós szabályok esetleges kijátszásának megakadályozását célozza, még akkor is, ha a korábbi kereskedelmi ügyletek megfeleltek az előírásoknak – írja az orosz neftegaz.ru.

A korlátozások szigorítását a Dörtyol Terminál további intézkedésnek tekinti a szankciók esetleges kijátszására irányuló trükkök kiküszöbölésére. A lépés a török-orosz kereskedelemben bekövetkezett szélesebb körű zavarok közepette történik, mivel az Egyesült Államok szankciókkal fenyegeti az Oroszországgal üzletelő pénzügyi cégeket.

A Dörtyol terminál 2023-ban 11,74 millió hordó orosz nyersolajat és kőolajterméket fogadott be, ezzel Törökország hetedik legnagyobb importtermináljává vált. Az eddig az oroszok partnerének tekinthető törökök lépése emiatt súlyos pénzügyi bevételkiesést jelenthet Moszkvának.

Hirdetés

Hirdetés