Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Hirdetés

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és NATO-szövetségesei között – jelentette szombaton a Wall Street Journal (WSJ).

Pénteken az RT főszerkesztője, Margarita Szimonjan orosz nyelvű átiratot tett közzé a Luftwaffe több magas rangú tisztje közötti beszélgetésről, amelyben a Taurus nagy hatótávolságú rakéták – amelyek Ukrajnába küldéséről Németország jelenleg is vitatkozik – műveleti és célzási részleteiről beszéltek, mintha a szállításról már megállapodtak volna.

A tisztviselők arról is beszéltek, hogyan lehetne fenntartani a hihető látszatot, ha Ukrajna a fegyvereket a stratégiailag fontos Krími híd megtámadására használná. A német védelmi minisztérium megerősítette, hogy a beszélgetést valóban lehallgatták, és az ügyben vizsgálat folyik.

Hirdetés

A WSJ német tisztviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a beszélgetés hiteles, hozzátéve, hogy a találkozó egy nem titkosított online platformon, a WebEx-en zajlott, és az egyik tiszt állítólag egy szingapúri hotelszobából telefonált. A cikk szerint a német tisztviselők gyakran használják a WebExet kényes beszélgetésekhez, a WSJ egyik forrása szerint a kiszivárogtatás “ébresztőnek” kell lennie Berlin számára.

A Taurus rakéták használata mellett a német tisztviselők állítólag külföldi katonai személyzet ukrajnai jelenlétét is megemlítették, akiket azért telepítettek, hogy segítsenek Kijevnek a nyugatról szállított fegyverek működtetésében. Orosz tisztviselők azt mondták, hogy a nyugati katonák ukrajnai jelenléte régóta “nem titok” számukra.

A The Wall Street Journal a felvételt “propagandagyőzelemnek nevezte a Kreml számára”, megjegyezve, hogy ez megterhelheti a Németország és NATO-szövetségesei közötti kapcsolatokat. A lap szerint ez a Taurus rakéták esetleges Ukrajnába történő szállítását is kevésbé valószínűvé teszi.

Hirdetés

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap vasárnap névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Olaf Scholz német kancellár továbbra is ellenzi a Taurus rakéták Kijevbe küldését, arra figyelmeztetve, hogy ez tovább eszkalálhatja a konfliktust.

A kiszivárgott felvétel felháborodást keltett Oroszországban is, amely elítélte a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, és a NATO-országokat az ellenségeskedések közvetlen résztvevőivé teszik. Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő magyarázatot követelt Berlintől a kiszivárgott felvétel miatt. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, hogy a németek “ismét a főellenségeinkké váltak”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés