Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A britek és a franciák is segítettek Izraelnek kivédeni Irán küldeményeit – csak Amerika 70 drónt semmisített meg

Hirdetés

Mint ismert, a hétvégén Irán és szövetségesei több mint 300 rakétával és drónnal támadtak próbálták megtorolni a zsidók szíriai légicsapását. Nyugati részről már az azt megelőző napokban publikus hír volt, hogy értesülések szerint hamarosan támadás indulhat Izrael ellen – és ez be is következett.

A nagyszabású támadás azonban elakadt a zsidó állam és szövetségeseinek védekezésén. De hogyan történt mindez? A CNN cikkben járt utána a kérdésnek.

A lap szerint a kilőtt rakéták és drónok nagy részét Irán területéről indították az öt órán át tartó támadás során, de Irak és a távoli Jemen is kiindulópontja volt a támadásnak.

Hirdetés

Az bizonyos, hogy nagy részüket megsemmisítették a becsapódásuk előtt: Izrael hadserege szerint a 99 százalékukkal végeztek, mielőtt becsapódtak volna, s csak egy töredékük érte el a zsidó államot. Hírek szerint semmilyen komoly célpontot nem értek el az irániak, a történtek pedig Izrael számára jelentenek győzelmet.

Amerikai illetékesek szerint több mint 70 iráni drónt amerikai hadihajókról vagy repülőgépekről semmisítettek meg. A pontos eszközöket nem nevezték meg.

– Hogy segítsük Izrael védelmét, az amerikai hadsereg légierőt és légvédelmi rendszert vitt a régióba az elmúlt héten – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. „Ennek és a katonák rendkívüli ügyességének köszönhetően segítettük Izraelt, hogy szinte mindegyik drónt és más eszközt megsemmisítsen” – tette hozzá.

Hirdetés

Nagy-Britannia és Franciaország is Izrael segítői között volt. Az izraeli hadsereg szóvivője arról beszélt: „Szorosan együttműködünk az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországban, akik cselekedtek ezen az éjjelen is. Ez a partnerség mindig szoros volt, és most egy szokatlan helyzetben valósult meg.”

Izrael közben bevetette a Vaskupola rakétavédelmi elhárító rendszerét.

Ebben a rendszerben a radarok felismerik a beérkező, veszélyt jelentő rakétákat, a rendszer kiszámolja potenciális útvonalukat, és a leginkább veszélyt jelentő rakéták felé megindítják az ellencsapást, hogy még a levegőben megsemmisítsék a rakétát.

Hirdetés

Ezen túlmenően a David’s Sling (Dávid Parittyája nevú, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert is bevetették, amelyet az izraeli Rafael és az amerikai Raytheon közösen fejlesztett ki az Izraeli Védelmi Erők (IDF) számára.

Izrael emellett az Arrow 2 és az Arrow 3 nevű, interkontinentális ballisztikus rakéták lelövésére kifejlesztett rakétarendszert is használta, utóbbit a légkörön kívül, az űrben is be lehet vetni az ellenséges ballisztikus rakéták ellen.

A legújabb, F-35l lopakodó vadászgépeket is bevetette a zsidó állam a hétvégi konfliktus során, e gépeket már eddigi is használták drónok és cirkálórakéták lelövésére.

Hirdetés

Az Izrael földjét elérő kevés iráni rakéta végül a Netavim légibázis területén csapódott be, de csak könnyű szerkezeti károkat okoztak. A bázis azóta is folyamatosan működik.

Forrás: CNN – Mandiner nyomán

Hirdetés

Hirdetés